Příběhy fotografií: George Karbus - Surfaři v Pacifiku

Příběhy fotografií

zobrazit na BLOGU

Robert Sedmík: Támhle je mikrofon
Támhle je mikrofon
David Těšínský: Pabo začíná být Natasha
Pabo se mění v Natashu
Jiří Hřebíček: Prchavé okamžiky
Prchavé okamžiky
15/04/2019

Specialista na podvodní fotografie George Karbus opět získal nominaci v kategorii Savci. Více o jeho několikadenním snažení o dokonalou fotografii lachtanů vám popíše sám autor.

Specialista na podvodní fotografie George Karbus opět získal nominaci v kategorii Savci. Více o jeho několikadenním snažení o dokonalou fotografii lachtanů vám popíše sám autor. “Snažím se zachytit krásy našeho krásného světa a ukázat lidem opravdové poklady života. Doufám, že mohu lidi inspirovat, aby žili ve větší harmonii s přírodou.” Surfaři v Pacifiku je vlastně můj vysněný snímek. Něco, co jsem mel v hlavě už hodně dlouho a podařilo se mi to realizovat, až minuly rok v zimě na cestě do Mexika.

[blog/savci-volne-zijici_260_george-karbus_1535_surfari-v-pacifiku_001WEB.jpg]

Toto místo v jižní Kalifornii, kde sídlí kolonie lachtanu, jsem objevil jen par dní před cestou do Cortezova more v Mexiku. Samotná Mexická výprava nebyla moc úspěšná, a tak jsem se urychleně vrátil do Kalifonie ke svým lachtanům. Dal jsem si na to dva týdny. Vypozoroval jsem, že lachtani surfuji pouze brzo ráno a jen za přílivu. Prvních par dnu bylo těžkých. Pokaždé, když jsem se dostal do jejich surfařské zóny, tak přestaly. Pak si ale na moji přítomnost zvykli a začali se chovat přirozeně. Byl jsem s nima už od šesti od rána ve vodě každý den. Využíval jsem svoje znalosti s Irska v pohybovaní ve velkých vlnách a cítil jsem se s nimi báječné. Někdy jsem vydržel i čtyři hodiny je pozorovat pod vodou při jejich hrátkách. Lachtani jsou ráno velmi aktivní a intenzivně surfovali, ale mým největším nepřítelem byla viditelnost ve vodě. Čím lepší byly vlny, tím horší byla viditelnost. Asi dvanáctý den to přišlo. Decentní viditelnost, vlny skvěle a lachtani předváděli úžasné ekvilibristické kousky při surfovaní těchto vln. Otočky, výkruty, salta a to vše zakončené krásným výskokem z vlny. Úžasná podívaná. Jako kdyby byli z gumy. Ten den jsem zachytil ty nejlepší fotky a mezi nimi je pravě tenhle unikat. Je to vysněný snímek, který jsem si dlouhá leta představoval a plánoval, že ho asi pořídím na Galapágách. Nakonec to bylo u pobřeží San Diega a jsem za něj neuvěřitelně hrdy.

George Karbus

[/blog/Karbus.jpg]

Před patnácti lety se divoké západní pobřeží Irska stalo jeho domovem. V obřích vlnách severního Atlantiku našel nejen sám sebe, ale také přátelského divokého delfína , který mu změnil život. Učil se od moře a inspirován delfíním kamarádem , se vydává I s rodinou na cestu po světových oceánech , kde se setkává tváří tvář s kosatkami drsné Arktidy, a nebo s obřími keporkaky jižního Pacifiku. Jeho láska k přírodě a fotografii hraničí až s posedlostí a hluboce se odráží na jeho snímcích.

Jeho práce je uznávaná po celém světě a svědčí o tom i trofeje s nejprestižnějších foto soutěží světa jako je Wildlife Photographer of the Year, Nature’s Best Photography, Outdoor Photographer of the Year, nebo Red Bull Illume. Jeho služby pravidelně využívají I takové firmy jako Nikon, BBC, Sandisk, Red Bull, nebo Suunto. Jeho díla byla vystavována ve světových galeriich ve Washingtonu, Hong Kongu, Londině a Japonsku. Pravidelně publikuje do časopisu Nature’s Best, BBC Wildlife magazine, BBC Focus, Nikon Pro, Outdoor Photography.

string(1) "1"