Příběhy fotografií: Tomáš Predajňa - Hořící život v Jharii

Příběhy fotografií

zobrazit na BLOGU

Robert Sedmík: Támhle je mikrofon
Támhle je mikrofon
David Těšínský: Pabo začíná být Natasha
Pabo se mění v Natashu
Jiří Hřebíček: Prchavé okamžiky
Prchavé okamžiky
3/01/2019

"Od roku 1894 je Jharia, nacházející se v sousedství Dhanbadu (stát Jharkhand v Indii), proslulá zejména uhelnou těžbou, a to díky vysoce kvalitnímu a prvotřídnímu koksovatelnému uhlí. V dnešní době tato oblast pokrývá kolem 280km2, což z ní činí jednu z nejdůležitějších těžebních lokalit v celé zemi. Pro představu, celkový objem vytěženého uhlí v roce 2017 byl v Indii okolo 567 milionů metrických tun.

[/blog/kazdodenni-zivot_188_tomas-predajna_2040_horici-zivot-v-jharii_001.jpg]

Toto takzvané černé zlato však udělalo místním ze života peklo. Místo dřívějších hustých lesů se tato oblast za poslední století změnila v hrozivé inferno na Zemi. Vše začalo v roce 1916, kdy se pravděpodobně díky velmi primitivní těžbě uhlí vznítilo podzemní uhlí a brzy na to už hořelo území o rozloze 17,32 km2. Navzdory všem snahám zodpovědných stran oheň uhasit, podzemní oheň žije dál – podle posledních informací je zde stále ještě okolo 70 ohňů.

Aktuálně se zde také nachází okolo 100 tisíc indických rodin, které jsou prakticky denně v nebezpečí svého života. Muži, ženy, a hlavně děti jsou každý den vystaveni silnému dýmu pocházejícího z podzemního ohně. Není potom divu, že tito lidé trpí různými onemocněními dýchacích cest, jako jsou zápaly plic, bronchitida nebo dokonce rakovina plic. A to není vše – místní lidé se tu také musí potýkat s velmi znečištěnou vodou a častými a nenadálými propady půdy, způsobené všudypřítomným podzemním ohněm. Různé studie již dokázaly, že lidem žijícím v uhelno-těžebních oblastech se průměrná délka života snižuje až o 10 let.

Už několik let se aktivní těžební společnosti snaží místní rodiny přestěhovat do nových domovů, daleko od místního pekla. Bohužel však narážejí na několik překážek, jako jsou problémy s výkupem nové půdy či dokonce s odporem místních, kteří nemají dostatek financí začít nový život někde jinde. Do roku 2016 se podařilo přestěhovat okolo 6 500 rodin, přičemž podle plánu by do roku 2021 mělo být přestěhováno celkem 15 000 rodin. Pokud se bude dařit podle plánu, do 3 let bude přestěhováno jen okolo 15 % ohrožených rodin.

V mezičase, lidé v Jharii dál pokračují v jejich každodenním údělu a v práci v životu nebezpečných podmínkách. Aby si vydělali alespoň to minimum na živobytí, jsou někteří z nich nuceni uhlí krást z dolů a dále jej prodávat na černém trhu či ho doma použijí k vaření nebo topení. Bohužel při tom dochází k jejich častému zranění nebo dokonce úmrtí. A ve většině případů jde ještě o děti.." T. Predajňa

Tomáš Predajňa

[/blog/predajna.jpeg]

Ako šestnástročný som dostal svoj prvý fotoaparát Zenit TTL od svojho otca. V tej dobe to bol jeden z ľahko dostupných ale vysoko kvalitných analogovích fotoaparatou. Vlastne taká ruská kópia nemeckej (NDR) Practica.

Ten pristroj mňa úplne uchvátil. Od tej doby sa stal fotoaparát mojou nezdielnou súčastou každodenneho života! Po studii strednej Elektrotechnickej škole v Gbeloch na Slovensku som sa prevážne snažil uplatnit v zahraničí. Moja profesia mi dala šancu zostať v danej krajine dlhší čas (mesiace, roky) a dostatočne spoznať danú krajinu a ich kultúru.

V súčasnosti sa sustredím na reportážnu a dokumentarnu fotografiu, socialne témata, zaujíma ma životné prostredie, klimatické zmeny a jeho vliv na život, chcem a snažím sa do fotografie dostat niečo viac, vyvolať otazky diskusiu, emociu.

string(1) "1"