Křest knihy Mezi dvěma světy

12. 1. 2023 od 18 hodin

Zveme Vás na křest knihy Jiřího Hřebíčka s názvem Mezi dvěma světy, který se bude konat 12. 1. 2023 od 18h v galerii Czech Photo Centre.

 

Jiří Hřebíček se narodil v roce 1977 v Novém městě na Moravě a celé dětství a mládí strávil ve Štěpánově nad Svratkou. Od dětství miloval zkoumání přírody. Snaha porozumět světu zvířat jej dovedla až ke studiu Zoologie na Masarykově Univerzitě v Brně. Pak už jen stačilo vzít do ruky fotoaparát a z nadšeného pozorovatele zázraků přírody se mohl zrodit fotograf. I když sám sebe prezentuje jako fotografa amatérského, slovo amatérský má k charakteristice jeho tvorby na míle daleko. Jiřího tvorba byla otištěna v mnoha publikacích, vystavena v různých částech Evropy a Ameriky a oceněna v mnoha prestižních fotografických soutěžích. Postupem času si vytvořil zcela nezaměnitelný styl, který maže hranice mezi fotografií a malbou a divákům ukazuje pulzující přírodu v jejím přirozeném pohybu a tempu. Vznikají tak díla, která mají sílu vtáhnout diváky do děje a prožít s obyvateli světa přírody neopakovatelný okamžik.

Publikace je Jiřího první samostatnou knihou, kde kombinuje osobitý umělecký projev a slabost pro okřídlené tvory. Textový doprovod nevtíravým způsobem doplňuje fotografie a ukazuje jednu z mnoha cest, jak tato umělecká díla číst. Filozofický nádech dodává knize místy až meditativní ráz a vytváří svým čtenářům zážitek, který klasické publikace fotografií divoké přírody zřídkakdy poskytují.

"Fotografů je v dnešní době mnoho. Těch, kteří ve Vás nechají nesmazatelnou stopu, je jen hrstka a Jiří Hřebíček k nim rozhodně patří." MgA. Karolína Odlasová, Ph.D.

Více informací ke knize naleznete na stránkách autora jirihrebicek.com, kde si ji můžete také zakoupit!

 
Jiří Hřebíček

I přesto, že jsem vystudoval zoologii, tak jsem se ke své vášni pro zvířata skrze fotografování dostal až o několik let později. Nejdříve jsem fotil jen, abych zdokumentoval to, co jsem na svých cestách potkal a viděl. To mně ale záhy přestalo stačit a nechtěl jsem jen zachytit realitu, ale pokusit se dostat do fotografií i něco ze sebe a svých pocitů.
Ze zvířecí říše mě vždy nejvíc fascinovali ptáci svou nespoutanou volností, a proto se snažím při fotografování popustit uzdu své fantazii a zachytit tajemství z jejich života.
Stále mě fascinuje, že můžu fotoaparát použít jako malíř svůj štětec a zachytit s ním něco, co lidské oko ani nemůže spatřit.
Moje fotografie byly dosud prezentovány v rámci několika výstav nejen v České republice, ale také v zahraničí (USA, Velká Británie, Francie nebo Německo) a byly také publikovány v několika knihách (Bird Photographer of the Year, WildArt Photographer of the Year nebo Czech Nature Photo).
Některé z nich byly také oceněny ve fotografických soutěžích (Czech Press Photo, Czech Nature Photo, Festival de l´Oiseau et de la Nature, Bird Photographer of the Year, WildArt Photographer of the Year, FEP European Professional Photographer of the Year, Nature Photographer of the Year nebo Festival de la Camargue).

Základní informace

Křest knihy Mezi dvěma světy
Foto: Jiří Hřebíček
Text: Nina Djakovičová
Místo: galerie Czech Photo Centre (100m od stanice metra Nové Butovice)
Termín akce: ve čtvrtek 12. 1. 2023 od 18h
Místo na akci si rezervujte přes kontaktní formulář zde. (Do zprávy prosíme uvést název akce)

string(1) "1"