Foto měsíce února - Michal Šula - Medyka

Fotografie měsíce

a další příběhy fotografií najdete na našem blogu:

PŘEJÍT NA BLOG

Foto Měsíce
16/03/2022

Většina z nás si bude do smrti pamatovat datum 24. února 2022. Den, kdy ohlásil ruský prezident Vladimir Putin začátek „speciální operace“, která znamenala ruskou invazi na Ukrajinu. Všechna media soustředila veškeré své zpravodajské síly na tuto událost. Reportéři a fotografové se snažili dostat co nejblíže a dokumentovat dění. I naše správní a dozorčí rada vybírala fotografii měsíce února právě z této krize. Titul foto měsíce získal Michal Šula ze serveru Seznam zprávy, který zachytil na hraničním přechodu lidi prchající z okupované země.

Foto: Michal Šula / Seznam Zprávy

"Válka na Ukrajině začala v noci na 24. února. Už v poledne jsme se vypravili spolu s kolegou Filipem Harzerem a kameramanem televize Seznam Janem Kozlem na polsko-ukrajinské hranice. Hraniční přechod Medyka je asi nejpřímější cestou ze Lvova do Evropské unie. V prvních dnech války se na ukrajinské straně hranice tvořily fronty uprchlíků a doba po kterou lidé musely čekat na vyřízení formalit dosahovala až 50 hodin. Na Polské straně hranic čekali dlouhé hodiny stovky lidí, kteří vyhlíželi své příbuzné a blízké," popisuje autor.

 

Michal Šula

Michal Šula se narodil 13. května 1978 v Praze. Vystudoval střední průmyslovou školu strojní a pokračoval ve studiu na Pražské fotografické škole. Fotografovat začal v osmnácti letech. Od roku 2001 pracoval jako fotograf ve Večerníku Praha. V roce 2014 nastoupil do MF Dnes a nyní pracuje pro Seznam Zprávy. Věnuje se především reportážní a sportovní fotografii. Fotografoval na fotbalovém mistrovství Světa a několika mistrovstvích Evropy. V soutěži Czech Press Photo získal několik ocenění, včetně hlavní ceny Fotografie roku v roce 2016.



Ve fotogalerii níže uveřejňujeme další porotou nejvýše hodnocené fotografie:

string(1) "1"