CITY GUIDE

City guide – výstava provázející po citech

21. 9. - 9. 10. 2022

Co se u nás děje

zobrazit kalendář akcí

Otevírací doba:
pondělí: ZAVŘENO
úterý - pátek: 11 – 18
sobota - neděle: 10 – 18

Vstupné:
100 Kč / 50 Kč (snížené vstupné)

Adresa:
Seydlerova 2835/4
Praha 5 (Nové Butovice)
Zobrazit na mapě

Nejen po citech Vás provede výstava kolektivu autorů navštěvujících Ateliér vizuální komunikace vedený Štěpánkou Stein a Jiřím Kociánem. Pestrá škála fotografických souborů bude tentokrát k vidění na dvou lokacích – již tradičně v Czech Photo Centre na Nových Butovicích, kde bude výstava zahájena v úterý 20. září 2022 a bude ji možné navštívit do 9. října, a nově také na Letné v Bio Oko, kde se díla části autorů představí o týden dříve, v úterý 13. září a návštěvníci je budou moci zhlédnout až do 25. září.

Ateliér vizuální komunikace tento rok nabídl inspiraci rekordnímu počtu 13 fotografů, kteří v průběhu roku pracovali na dílčích úkolech a dozvěděli se i mnoho o fungování světa módní, dokumentární a portrétní fotografie. Své závěrečné práce ale každý pojal po svém a pod společným tématem průvodce po citech neboli City guide se divákům představí jak portréty, tak i konceptuálně laděné soubory.

Výstava nabídne pod kurátorským vedením Štěpánky Stein putování do vlastního nitra, představí chápání hranic skutečných i těch osobních ve vztahu dvou lidí, ukáže cesty reálné, virtuální i ty pouze myšlené. Zavalí Vás silnými emocemi i se jich zcela vzdá. Každý z autorů pozve diváky do svého světa zcela jinak.

Tématem mužů, jejich pocitů a jejich místa v dnešním světě navazuje na svůj dřívější soubor Jitka Kozáková, protože toto téma pro ni stále není vyčerpané.

Milan Arnošt ve svém souboru zakončuje svůj pětiletý volný cyklus sledující z různých pohledů skupinu dospívajících děvčat, které nyní už doputovaly za hranici náctiletosti.

Téma dospívání pak také rezonuje v souboru Tomáše Jiráčka, v němž se opět jedná o pokračování dlouhodobého projektu. Následuje v něm svého bratra a na rozdíl od snového souboru vystaveného minulý rok se nyní noří do temnějších hlubin jeho vnitřního světa, v němž mnohdy panuje zvláštní ticho, někdy i napětí, ale zároveň také určitý klid.

Velmi osobní a pro ni netypický soubor představuje stále ještě náctiletá Bára Nosková, která se vydala na cestu přes skotský ostrov Skye, aby v tichu osamělého putování lépe poznala samu sebe.

O sebepoznání na pozadí cesty pak ve svém souboru usiluje i Tereza Veselá, jejíž fotografie zobrazují zkoumání hranic světů v zrcadle vlastních osobních hranic.

Soubor John a Lucia autora Matěje Koudelky vypráví o setkání dvou světů, kde jeden nevidí východisko a druhý tančí ve víru inspirace.

Zpět k tématu hranic se ve svém souboru vrací Vendy Mlejnská, tentokráte těch hluboko ukrytých ve vztahu dvou lidí, které překračujeme až v okamžiku absolutní důvěry.

Od důvěrnosti ve vztahu dvou lidí se v souboru Kláry Krátké přesouváme k naší osobní důvěrnosti. Navázáním až intimního vztahu a otevřením se sobě samému nám pomůže růst a dovolit si sdílet emoce nejen se sebou, ale i s okolím, aniž bychom jej tím zraňovali.

Naopak odpoutání se od jakýchkoliv emocí se objevuje v souboru Jakuba Jocha, který pomocí statické, repetitivní a jednotné vizuality odkazuje na lidskou prázdnotu. Tělo je na jeho obrazech zobrazeno pouze jako schránka prostoru, kde je skryta naše duše.

Prázdnotu tematizuje i soubor Evy Mořické, jejíž osamělé cesty schodištěm a chodbami paneláku odhalují člověka pouze mimochodem.

Od prázdnoty do světa silných emocí a sportu se posuneme v souboru Milana Macka, který na sportovních soutěžích nejen fotí, ale je i jejich aktivním účastníkem.

Zcela jiný svět nám pak ukazuje Šárka Zavadilová – za pomoci aplikace Street View prozkoumala současný stav bývalých sudetských oblastí na jihozápadě republiky. Neony, noční kluby, sex roads, odpadky i zapadlé chatky reprezentují aktuálnost tématu prostituce – tématu po třicet let společensky tabuizovaného i ignorovaného.

Koncept opomíjeného a ignorovaného se objevuje i v souboru Petra Žemly, který pomocí fotografií a deníkových záznamů dává komukoliv nahlédnout do své mysli, aby mu i ostatní pomohli rozluštit jednu velkou záhadu.

Výstava na Nových Butovicích bude slavnostně zahájena v úterý 20. září v 18 hodin v galerii Czech Photo Centre. K vidění bude do 9. října každý všední den kromě pondělí od 11 do 18 hodin, respektive od 10 do 18 hodin o víkendech.

V Bio Oko pak bude výstava zahájena v úterý 13. září v 18 hodin ve foyer kina a bude k vidění každý všední den od 13 hodin do jedné hodiny ranní, o víkendech pak od 11.30 do jedné hodiny ranní.

 

Základní informace
Název výstavy: City guide
Místo: galerie Czech Photo Centre (100m od stanice metra Nové Butovice)
Zahájení výstavy: 20. 9. 2022 od 18h
Termín výstavy: 21. 9. - 9. 10. 2022
Otevírací doba: Út-Pá od 11h do 18h, So-Ne - od 10h do 18h, Po - zavřeno
Vstupné do galerie:
  • Plné / 100,- Kč
  • Snížené / 50,- Kč

  • string(1) "1"