Autorská prezentace - Living Zoology

26. 5. 2022 od 18:00

Zveme Vás na autorskou prezentaci Zuzany a Mateje Dolinayových neboli Living Zoology, kteří nám ukazují, že i hadi jsou krásní. V loňském ročníku soutěže Czech Nature Photo se umístili na druhém místě se svou sérií Zmijí šupiny. Přijďte si poslechnout skvělou přednášku o Hadech České republiky. Součástí prezentace bude i promítání jejich nového dokumentárního filmu.

Hadi žijí v naší těsné blízkosti často skrytě a bez povšimnutí. V České republice se vyskytuje jenom 5 druhů, ale přesto jsou zajímavou součástí naší fauny. Jaký život vlastně vedou? Máme v české přírodě oblasti, kde se těmto šupinatým plazům daří? Jak hady ovlivňuje lidská činnost? A je třeba se jich bát? Pojďme společně poodhalit tajemný život našich hadích sousedů a prožít s nimi jeden rok od brzkého jara do pozdního podzimu. Film vznikal 6 let a práce na něm v podstatě souvisela se založením filmového studia Living Zoology.

 

HADI ČESKÉ REPUBLIKY, dokumentární film, režie: Matej a Zuzana Dolinayovi, Living Zoology, ČR 2021, 53 min

O Autorech:

Manželé Matej (17. 08. 1990, Slovensko) a Zuzana (15. 05. 1991, Česká republika) vystudovali zoologii na Masarykově univerzitě v Brně. Matej pracuje jako filmař divokých zvířat pro studio Living Zoology, které společně se Zuzanou založili. Videa a dokumenty Living Zoology můžete sledovat na jejich YouTube kanálu. Living Zoology má za cíl popularizovat zoologii a prostřednictvím videí a uměleckých fotografií informovat širokou veřejnost o životě zvířat v divoké přírodě. Matej a Zuzana se zaměřují především na plazy a obojživelníky, zvířata často neprávem odsuzovaná a neoblíbená. Během své práce se nebojí manipulovat ani s jedovatými hady nebo krokodýly, aby tyto úžasné tvory lidem co nejvíce přiblížili. Ke všem živočichům však přistupují s hlubokým respektem, opatrně, bezpečně a bez zbytečného dramatizování. Matej kromě filmování dokončuje doktorát ze zoologie a pracuje pro cestovní kancelář Grand Afrika. Zuzana se od dětství věnuje ornitologii a během studia se zúčastnila několika zahraničních expedic zaměřených na studium ektoparazitů u ptáků. Má také bohaté zkušenosti s environmentální výchovou dětí a po dokončení studií začala pracovat jako pedagog v lesní mateřské školce Medlánka v Brně, kde kombinuje svoje znalosti o přírodě a lásku k dětem.

Základní informace

Autorská prezentace: Living Zoology - Zuzana a Matej Dolinayovi
Místo: galerie Czech Photo Centre (100m od stanice metra Nové Butovice)
Termín: 26. 5. 2022 od 18:00

Prezentace proběhne zdarma!
Je nutné si předem rezervovat své místo skrze kontaktní formulář na našem webu
(do zprávy textu uveďte název akce)

string(1) "1"