Autorská prezentace s Lukášem Kaboněm

23. 9. 2021 v 18.00

Zveme vás na setkání s Lukášem Kaboněm, který ve 26. ročníku soutěže Czech Press Photo zvítězil v kategorii Aktualita se sérií dokumentující střelbu v Ostravské nemocnici. Autorská prezentace se uskuteční 23. 9. v 18.00 v galerii Czech Photo Centre.

Úvodní foto: Lukáš Kaboň

„Den první byl hodně smutný a náročný pro všechny. O střelbě jsem se dozvěděl kolem osmé hodiny ráno. Měl jsem jen kusé informace, že se před FNO pohybuje hodně policejních aut a prý se mělo v budově střílet. Až v autě na cestě k nemocnici, jsem si postupně uvědomoval, že to bude vážnější, než jsem si v první chvíli vůbec připustil. Situace na místě byla hodně nepřehledná. Lidé, kteří vycházeli z nemocnice, ať už to byli zdravotníci, lékaři nebo pacienti vypadali vyděšeně. Většina z nich očividně také nevěděla, co se děje. Mluvilo se o střelbě, nikdo ale netušil, zda je střelec ještě v nemocnici, utekl, nebo už byl zadržen policií. Kromě zdravotníků se všude pohybovalo hodně příslušníků policie a hasičů. Našel jsem si místo naproti vstupu do polikliniky. Říkal jsem si, že pokud se něco zásadního stane, mohlo by to být právě zde.

Fotil jsem jak zdravotnický personál, tak pacienty, kteří opouštěli prostory polikliniky a nastupovali rovnou do připraveného autobusu. Vzápětí na místo dorazily vozy zásahové jednotky. Ozbrojení policisté nejprve běželi dovnitř, po nějaké době zase ven a rovnou ke svým autům. Zhruba ve stejném časovém úseku jsem si všiml, jak se jedna ze zdravotních sester krčí za služebním vozem policie. Situace byla velmi nepřehledná. Nastaly okamžiky, kdy jsem váhal, co fotit dříve – na jedné straně akční policisté, na straně druhé až děsivé zoufalství ve tvářích vystrašených lidí v okolí,“ popisuje autor.

Fotograf Lukáš Kaboň působí v Ostravě. Specializuje se novinářskou fotografii, zejména aktuality, sport, kulturu. Také se věnuje komerční fotografii po celé republice i v zahraničí. Od roku 2006 pracuje jako fotoreportér pro Deník a spolupracuje s agenturou Anadolu.

Základní informace


Autorská prezentace s Lukášem Kaboňem
Místo: galerie Czech Photo Centre (100m od stanice metra Nové Butovice)
Datum: 23. 9. 2021 v 18.00
Vstup: ZDARMA (JE NUTNÉ SE PŘEDEM REGISTROVAT, KVŮLI OMEZENÉMU POČTU MÍST!)
Registrace přes kontaktní formulář, cp@czechphoto.org a 608 875 556.

Prosíme také účastníky o dodržování všech protiepidemiologických nařízení. Děkujeme.

string(1) "1"