Fotopříběh: Jak s Olegem Homolou udělat z fotografií příběh (on-line)

20.5. - 1.7.2021

Co se u nás děje

zobrazit kalendář akcí

Otevírací doba:
pondělí: ZAVŘENO
úterý - pátek: 11 – 18
sobota - neděle: 10 – 18

Vstupné:
80 Kč / 40 Kč (snížené vstupné)

Adresa:
Seydlerova 2835/4
Praha 5 (Nové Butovice)
Zobrazit na mapě

Jak pořídit reportážní fotografie a fotografické projekty na témata, která vás zajímají? Jak je správně představit veřejnosti?

Tento on-line kurz je určen pro začátečníky i mírně pokročilé. Doporučujeme ho také účastníkům komunitního centra, kteří si chtějí prohloubit znalosti v tomto oboru. Během 7 lekcí proberete teoretický základ reportáže, lektor vám vysvětlí na jednoduchých cvičeních, jak správně reportáž nafotit. Na konci se můžete pochlubit vaší skvělou reportáží, kterou představíme u nás na webu. Na každou hodinu včetně úvodní budete mít zadaný úkol. Vaše fotografie na konci kurzu s vaším souhlasem vystavíme v naší on-line galerii.

Dvouhodinová lekce vás vyjde pouze na 72 korun. :)

1. Co je to reportáž?
Probereme teoretický základ reportážní fotografie jako žánru. Single (jednotlivé) fotky. Série a jejich různorodé obsahové pojetí, sekvence a jejich logické či “bezradné!” pojetí.
Úkol: vyberte si reportáž fotografa (on-line a zaslat odkaz), která se vám líbí a pošlete nám ji.
Diskuse k další lekci: máte archiv, jak s fotografiemi pracujete, editujete je nebo ukládáte vše, co nafotíte

2. Zaslané fotografie z archivu
Teorie: co by mohla být reportáž, jak archivovat, jak pojmenovávat fotky, kde ukládat, jak EDITOVAT atp.
Úkol: zašlete svoje fotografie z archivu, které poskládáte jako reportážní sérii či logickou sekvenci (max. počet 9, max. počet reportáží 3).
Diskuse k další lekci: Jak fotograficky srozumitelně a poutavě zaznamenat nějakou aktivitu reportážním stylem (např. vtipnou nebo vážnou), co a jak chcete divákovi sdělit?

3. Moje ráno – moje činnost
Teorie: to co při fotografování vidíme nevidí divák, musíme mu to zprostředkovat skrze snímky, nemůžeme vynechat zásadní prvky (zavazování tkaničky, klíč v zámku, apod.).
Úkol: nafoťte reportážní sérii či sekvenci nějaké základní činnosti (např. téma Moje ráno - čištění zubů, zavazování bot, odemykání dveří apod.).

4. Street foto – Příběh ulice
V teoretické části 4. lekce si ukážeme rozdíly mezi žánry reportáže. Jedním z nejběžnějších žánrů je street foto. Naučíte se, jak správně fotoreportáž uchopit. Vysvětlíme si rozdíl mezi cílenou tematickou reportáží a street photo jako z nouze ctnost.
Úkol: Vytvořte reportážní street foto při procházce na ulici - a sice singly i série - a vysvětlete jak se liší jejich význam (z vašeho pohledu).

5. Moji přátelé – zadání finální reportáže
Úkol: vytvořte reportáž sérii ze života vašich kolegú, přátel atp. (může být zpravodajská ale i umělecká, záleží na vašem pojetí).

6. Můj nápad - vymyslete finální reportáž
Úkol: vymyslete si téma své reportáže (série) a zkuste pořídit základní koncept a třeba první nástřelové fotografie, vysvětlete, pro jaké publikum ji tvoříte a proč je důležitá (třeba jen pro vás).

7. Vaše reportáž jde do světa
Úkol: zašlete finální reportážní sérii. Fotografie opatřete popisky. Zkuste z fotek graficky vytvořit stránky časopisu i titulní stranu s "poutákem" - text. Udělejte varianty pro web.
Připravte si otázky a připomínky k celému fotokurzu.

Finální reportáže budou publikovány v on-line galerii Czech Photo a můžete se s nimi pochlubit svým známým ;)

Základní informace

Lektor: Oleg Homola
Místo: on-line - přístup vám zašleme po registraci a platbě
Čas: vždy 18:00 - 20:00 (20. 5., 27. 5., 3. 6., 10. 6., 17. 6., 24. 6., 1. 7. 2021)
Cena: 500,- Kč za kurz
KAPACITA KURZU JE OMEZENÁ.

Platba je možná v hotovosti nebo kartou v místě výuky v Galerii CPC (nejpozději před první lekcí) nebo převodem na účet č. 117742593/0300 (do poznámky uvést jméno přihlášeného).

Oleg Homola

Oleg Homola je fotograf, filmař a multimediální tvůrce (grafika, hudba, slovo). V oblasti fotografie se věnoval a věnuje prakticky všem žánrúm,často s humornou nadsázkou. Získal řadu mezinárodních i domácích cen a uznáni. Podílí se na chodu soutěže Czech Press Photo a to už od jejího vzniku. Publikoval stovky fotoškol (časopisy Fotografie Magazín, FotoVideo), vyučoval fotografii na katedře publicistiky FSV Univerzity Karlovy.

Více o komunitním cetru: kontaktní formulář

Budeme rádi když se zapojíte :)

string(1) "1"