On-line kurz: Mysli jako fotograf s Olegem Homolou - Úprava fotografií

25. 3. 2021 18.00 - 20.00

Co se u nás děje

zobrazit kalendář akcí

Otevírací doba:
pondělí: ZAVŘENO
úterý - pátek: 11 – 18
sobota - neděle: 10 – 18

Vstupné:
80 Kč / 40 Kč (snížené vstupné)

Adresa:
Seydlerova 2835/4
Praha 5 (Nové Butovice)
Zobrazit na mapě

Další lekce kurzu Mysli jako fotograf s Olegem Homolou se bude konat ve čtvrtek 25.3. 2021 od 18:00. Oleg zhodnotí vaše snímky, které podle svého uvážení pošlete. Foceno libovolným přístrojem a objektivem.

Tato lekce se bude jmenovat postprodukce aneb „kurvítka“. Každý fotograf by měl umět vytvořit realistickou fotografii – tzn. vyfotit skutečnost tak, aby na fotografii vypadala realisticky, pokud toto neumí a dělá chyby, tak mu vycházejí fotografie s posunutými barvami, rozmazané, šišaté atd. Takový člověk se pak schovává za umělecký záměr, a to není fér. Předpokládejme, že my jsme ti fotografové, kteří umí vyfotit skutečnost takovou jaká je, tedy věrně. A teprve s takovouto fotografií můžeme v postprodukci dále pracovat (pomocí „kurvítek“ fotku proměníme) – měnit barvy, tvary, náklon, střihat apod. O tom bude tato fotolekce. Úpravě fotografií se říká postprodukce a my si ukážeme několik základních postupů. Tím nejčastějším je převod barevné fotografie do černobílé. Dále pak převod barevné fotografie do fotografie tónované či barevně monochromatické, a pak jsou samozřejmě úpravy, kdy snímek různě roztahujeme, kombinujeme s jinými fotografiemi nebo písmem atd.

Ukázky

01) Realistická fotografie krajiny vlevo převedená do černobílé škály vpravo. Převod lze udělat mnoha způsoby, kdy se do černobílé škály zdůrazňují některé barevné tóny více, některé méně, dle potřeby.

02) Klasická ukázka zpracování barevného snímku do snímku monochromatického (jednobarevného).

03) Manažerka kurzu Veronika Valčáková v různých variantách barevné a černobílé postprodukce.

04) Ukázka postprodukce kdy měníme tvar objektu a kombinujeme ho s objekty jinými. Na základní fotce je Oleg, na další fotce je Oleg s protaženým jazykem a na poslední fotce je Oleg kombinovaný s lyžařem s nápisem lizuj, což je narážka na jazyk a lyžování. Jedná se o billboard pro Monínec z roku 2011.

05) Jirka Zemánek s flaškou piva focený v Praze v pozadí krajina z první ukázky, vše tónované pouze lahev je barevná v reálných barvách.

Poznámka: Úpravy nemusíme dělat nutně na počítači, ale i na fotopřístroji či mobilu. První způsob je, že realistický snímek zduplikujeme a upravíme dejme tomu barevný tón. Druhý způsob je, že fotíme přímo skrz nastavený digitální filter - takový způsob může být nevratný a nemusíme mít realistickou fotografii, ale jenom tu upravenou.

Úkol: Pohrajte si s fotografií a vyzkoušejte některé z uvedených postupů (viz ukázky).

Online kurz s Olegem Homolou prostřednictvím webové platformy Google meet.

Těšíme se na další setkání s vámi!

Na on-line přednášku se můžete přihlásit: kontaktní formulář

nebo nám napište na cp@czechphoto.org nebo zavolejte na číslo 608 875 556. Po přihlášení vám potvrdíme účast a před začátkem besedy vám pošleme odkaz, na kterém se bude akce konat.

Základní informace

Lektor: Oleg Homola
Místo: on-line
Čas: čtvrtek 25. 3. 2021 od 18:00 do 20:00
VSTUP ZDARMA
Oleg Homola

Oleg Homola je fotograf, filmař a multimediální tvůrce (grafika, hudba, slovo). V oblasti fotografie se věnoval a věnuje prakticky všem žánrúm,často s humornou nadsázkou. Získal řadu mezinárodních i domácích cen a uznáni. Podílí se na chodu soutěže Czech Press Photo a to už od jejího vzniku. Publikoval stovky fotoškol (časopisy Fotografie Magazín, FotoVideo), vyučoval fotografii na katedře publicistiky FSV Univerzity Karlovy.

Více o komunitním cetru: kontaktní formulář

/CPC/mongolsko2.jpg

Projektu komunitního centra (Registrační číslo projektu: CZ.07.3.63/0.0/0.0/17_051/0000678) Czech Photo o. p. s. je spolufinancován Evropskou unií.

Budeme rádi když se zapojíte :)

string(1) "1"