Komentovaná prohlídka výstavy Dana Materny: Česko z letadla

27. 2. 2020 od 17:30

Co se u nás děje

zobrazit kalendář akcí

Otevírací doba:
pondělí: ZAVŘENO
úterý - pátek: 11 – 18
sobota - neděle: 10 – 18

Vstupné:
80 Kč / 40 Kč (snížené vstupné)

Adresa:
Seydlerova 2835/4
Praha 5 (Nové Butovice)
Zobrazit na mapě

Přijměte prosím pozvání na komentovanou prohlídku výstavy Dana Materny, která proběhne 27. 2. 2020 od 17:30 v galerii Czech Photo Centre.

Fotograf Dan Materna pracuje ve vydavatelství MAFRA, kde se kromě běžné redakční práce – reportáže, portréty, sport - věnuje fotografování přírody a více než 12 let fotografuje Českou republiku z letadla. Fotografuje "krásné" Česko – Šumavu, Krkonoše, rybníky a jezera. Hlavně hledá nové pohledy na Česko, civilizační proměny: satelitní města, žluté řepkové pole nebo třeba kůrovcovou kalamitu.

"Většina souborů samozřejmě vzniká cíleně. Vymyslím si téma, po domluvě s pilotem uděláme letový plán a když je vhodné počasí, obletíme jednotlivá vytipovaná místa. Během přeletu samozřejmě vyhlížím z okna a hledám nové motivy. Část snímků tak vznikne vlastně náhodou, třeba moje oblíbená fotografie louky za domem, která je posetá novými bazény čekajícími na své kupce. Nazývám ji "sklad bazénů". Nebo nedávno při návratu z fotografování kůrovcové kalamity v okolí přehrady Orlík jsem u Prahy objevil nákladními auty výtvarně rozježděné stavební parcely. Jak ten motiv spatřím, hned křičím do mikroportu sluchátek na pilota, ať mi udělá okruh", popisuje své fotografie Dan Materna.

Fotografie byly snímány z mnoha typů letadel, většina vznikla ve spolupráci s pilotem Miroslavem Kovářem a z jeho letadel L200 Morava.

„Jiný by se držel pevně sedadla, Dan Materna drží pevně svůj fotoaparát – a díky tomu si pak závratné obrazy bez závrati mohou vychutnat i lidé trpící pocitem porušené rovnováhy. Hrady a zámky jako z pohádkové stavebnice. Jezera a rybníky v romantickém oparu, snové soutoky řek, ale také nekonečné zakalené plochy za povodní, vzbuzující až pohanskou bázeň; každá kapka vody má svou vlastní náladu. Obyčejná pole, na nichž záhadné obrazce vykouzlili snad sami mimozemšťané. Útočně žlutá armáda řepky, chladivá zeleň lesů, bílé zimní krajkoví, proměňující i nudné satelitní stavebnice v dotek neskutečna. Marsu se říká rudá a Zemi modrá planeta, ale na leteckých snímcích Dana Materny má svět mnohem více barev, odstínů i stínů. Maternovo letecké malování je unikátní, protože není pouhým otiskem reality, nýbrž obrazem. Autor má vzácný dar, učí vidět svět jinak. Na desítkách fotografiích je vyobrazená krajina ve všech jejich podobách. Od neskonalých přírodních krás, zkulturněnou, na druhé straně i brutálně zasaženou činností člověka. Z neobvyklého úhlu uvidíte i města, civilizaci, technická díla, architekturu, události běžného života i přírodní živly. Na leteckých snímcích Dana Materny má svět mnohem více barev. Útočně žlutá armáda řepky, chladivá zeleň lesů i nudné satelitní stavebnice. Ohnivý koberec požárů. Ocelová šeď průmyslových hal a bylo by možné pokračovat dál a dál." tak popisuje snímky vedoucí kulturní rubriky MF Dnes Mirka Spáčilová.

Dan Materna se o fotografování začal zajímat již na základní škole. Vystudoval obor fotografie na SPŠ Grafické v Praze. Patří k nejlepším českým fotožurnalistům. Fotografuje pro periodika MF Dnes, Lidové noviny, Téma ve vydavatelství MAFRA.

Fotografie Dana Materny obdržely mnoho ocenění, včetně Fotografie roku v soutěži Czech Press Photo. V roce 2007 převzal z rukou prezidenta republiky hlavní cenu Křišťálové oko v soutěži Czech Press Photo s titulem FOTOGRAFIE ROKU 2007 za snímek Exekuce dítěte.

Dan Materna je autorem obrazových publikací Tajemství českého lesa /2009/, Já, zlatý retrívr /2013/, Rok s retrívrem /2017/, Česko z letadla /2015/.

Základní informace

Komentovaná prohlídka výstavy: Česko z letadla
Autor: Dan Materna:
Místo: galerie Czech Photo Centre (Seydlerova 2835/4, Praha 5 - Stodůlky, 100m od stanice metra Nové Butovice)
Datum komentované prohlídky: 27. 2. 2019 od 17.30 hodin
Datum trvání výstavy: 16. 1. - 1. 3. 2020
Vstupné: základní 80 Kč, snížené 40 Kč

Těšíme se na Vás!

Foto: Dan Materna

string(1) "1"