John Moore - autorská prezentace

6. 6. 2019 v 18:00h

Co se děje v Czech Photo

zobrazit kalendář akcí

Galerie Czech Photo Centre:
Seydlerova 2835/4
Praha 5 (Nové Butovice)
Zobrazit na mapě

Výstava World Press Photo se po dvou letech opět vrací do Prahy! A s ní přijíždí absolutní vítěz tohoto ročníku, držitel ocenění Fotografie roku 2019 – americký fotograf John Moore (Getty Images), který bude přítomen na vernisáži výstavy na Staroměstské radnici a poté představí ve čtvrtek 6. 6. od 18:00 hod svou tvorbu v Czech Photo Centre. Nenechte si ujít skvělou příležitost setkání se světově oceňovaným fotografem. Přednáška bude tlumočena do češtiny.

[/CPP/JohnMoore_autorskaprezentace.jpg]

Základní informace

Autorská prezentace vítěze World Press Photo Johna Moora
Místo: galerie Czech Photo Centre (Seydlerova 2835/4, Praha 5 - Stodůlky, 100m od stanice metra Nové Butovice)
Datum: 6. 6. 2019 v 18h

Vstupné: 80 Kč/ 40 Kč (snížené vstupné)

Informace k výstavě World Press Photo na Staroměstké radnici zde.

[/CPP/01_JohnMoore_GettyImages.jpg]

Fotografie roku 2019 - John Moore - Plačící dívka na hranicích Ještě než fotografie malé Yanely Sanchez a její matky získala cenu WPP, obletěla svět a vzbudila velkou diskusi. Americký fotograf John Moore ji pořídil v polovině června v Texasu na hranicích USA s Mexikem v době „nulové tolerance“ pro nelegální přistěhovalce. Každý, kdo byl při přechodu hranice zadržen, mohl být trestně stíhán. V důsledku to znamenalo, že rodiče, kteří byli celní správou odvezeni do zajišťovacích zařízení, byli odděleni od svých dětí a neměli žádné informace, co se s jejich dětmi stalo.

[/CPP/John-Moore.jpg]

John Moore / USA, Getty Images

Fotografoval v 65 zemích na šesti kontinentech. Pracovně byl vyslán nejprve do Nikaraguy, dále do Indie, Jižní Afriky, Mexika, Egypta a Pákistánu. V roce 2008 se vrátil do USA a od té doby se zaměřuje na otázky přistěhovalectví a hranic. John Moore získal během své kariéry nejvyšší ocenění, včetně ceny Pulitzerovy ceny, několik ocenění World Press Photo, ocenění Johna Fabera a zlatou medaili Roberta Capy z Overseas Press Clubu, ocenění NPPA a Sony World Photography Organization. V březnu 2018 vydal svou knihu Undocumented: Immigration a Militarization of United States-Mexico Border, která představuje deset let jeho fotožurnalistické práce věnované problematice imigrace a bezpečnosti hranic ve Spojených státech. Cílem projektu bylo zaujmout komplexní přístup k humanizaci imigrace. Moore je absolventem Texaské univerzity v Austinu. Žije se svou rodinou ve Stamfordu v Connecticutu.

string(1) "1"