Slavnostní zahájení venkovní výstavy „Vizualizace klimatické krize“

27/11/2023

Putovní fotografická výstava ze zemí V4 "Vizualizace klimatické krize", k vidění na Nových Butovicích, odhaluje pohnutý příběh naléhavosti a naděje. Jedenáct autorů – Jana Hunterová, Tomek Stabinski, Diana Takacsova, Zsolt Balázs, Rafal Siderski, András Zoltai, Judit Ruprech, Tomáš Hrivňák, Kinga Wrona, Tomáš Predajňa, Márton Kálla – ze zemí visegrádské čtyřky pracovalo na dlouhodobém projektu zaměřeném na klimatickou změnu. A to pod uměleckým vedením světoznámého nizozemského fotografa Kadira van Lohuizena z nadace NOOR a oceňované maďarské fotografky Esther Horvath. Výstava je od dnešního dne až do konce ledna příštího roku k vidění na Slunečním náměstí na Praze 13.

Dne 24. listopadu 2023 se na Slunečním náměstí před budovou radnice Prahy 13 uskutečnilo otevření dlouho očekávané venkovní putovní výstavy „Vizualizace klimatické krize“. Akce proběhla za účasti nizozemského velvyslance, J.E. Daana Feddo Huisingy, místostarostky Prahy 13 Marcela Plesníkové, Veroniky Souralové z Czech Photo a Jany Garvoldtové ze Slovak Press Photo.

Výstava vznikla díky společné podpoře ambasád Království Nizozemska v České republice, na Slovensku, v Maďarsku, a v Polsku a grantu z Visegrádského Fondu. Spolupráce s Czech Photo, Slovak Press Photo, Polskou Tiskovou Agenturou a Herald Europe sehrála klíčovou roli při realizaci tohoto projektu. „Czech Photo se ve své činnosti zaměřuje nejen na novinářskou fotografii, ale díky soutěži Czech Nature Photo sděluje veřejnosti, že ochrana přírody by měla být každého prioritou. Proto jsme hrdí, že jsme se staly součástí mezinárodního projektu zaměřeného na fotografickou dokumentaci dopadů klimatické krize v Evropě.“ říká Veronika Souralová, ředitelka Czech Photo.

Působivé fotografie věrně zachycují důsledky klimatické změny napříč Střední Evropou a jsou výmluvným důkazem, že klimatická krize se ozývá s čím dál větší naléhavostí a doslova klepe na naše dveře. Umístění výstavy v exteriéru skýtá možnost oslovit náhodné kolemjdoucí a probudit v nich zvědavost i pocit spoluzodpovědnosti. „Klimatická změna není vzdálenou hrozbou - děje se tady a teď a dotýká se nás všech,“ podotkl nizozemský velvyslanec Daan Huisinga. Kontrast panelové zástavby pak pomáhá posílit vizuální a emocionální dopad snímků. Jana Hunterová, česká fotografka, zachycuje drsnou realitu zimy v odlehlých českých vesnicích. Její objektiv vypráví dva dojemné příběhy - jeden mladého páru, který kvůli vysokým nákladům sahá po nelegálním vytápění dřevem. Druhý představuje závislost vesnice na zastaralých uhlíkových kotlech, jejichž opožděné omezení legislativou nabízí dočasnou finanční úlevu, ale za cenu, kterou lze jen těžko vyčíslit.

Druhou českou stopou na výstavě jsou působivé snímky slovenského fotografa Tomáše Predajňi. Vyprávějí příběh těžkého údělu českých lesů, zdevastovaných kůrovcem. Predajňův objektiv zachycuje nejen jejich zkázu, ale také poukazuje na potřebu rozmanitosti, která je pro odolnost lesů klíčová. Zdůrazňuje tak křehkou rovnováhu mezi historií, přírodou a naší odpovědností k životnímu prostředí.

Výstava vznikla za finanční podpory Mezinárodního visegrádského fondu.

Akce se koná od 24. 11. 2023 do 31. ledna 2024 na Slunečním náměstí:
 

Základní informace

Název výstavy: Vizualizace klimatické krize
Místo: Sluneční náměstí
Termín: 24.11.- 31.1.2024

Úvodní foto: Márton Kállai

string(1) "1"