Příběhy fotografií - Tomáš Grim

Fotografie měsíce

a další příběhy fotografií najdete na našem blogu:

PŘEJÍT NA BLOG

Foto Měsíce
4/08/2023

Jsou prostě autoři, kteří mají tak dobré fotky, že posbírají ceny hned v několika kategoriích. Jedním takovým je Tomáš Grim, který si odnesl z Czech Nature Photo hned čtyři. A protože všechny jeho fotografie mají stejného jmenovatele, a to jsou ptáci, rozhodli jsme se vám představit čtyři příběhy najednou! Ty samozřejmě nechybí na výstavě v Czech Photo Centre.

Úvodní foto: Tomáš Grim

 

„Proč buřňák?!“ (1. místo v kategorii Ptáci)

Že siluety „dravců“ k odplašení nevítaných ptačích návštěvníků lidských sídel nefungují, je všeobecně známo (všem, kromě těch, kdo je naivně používají). Mimochodem, siluety většinou ani „dravce“ nezobrazují. „Výraz“ této olomoucké kavky ostatně mluví sám za sebe… Ta vyhnízdila v dutině přímo nad „odstrašující“ siluetou, jak je patrné z typické pobytové stopy – omítky ušmudlané pod vstupem do dutiny od ocasních per. Dutinu jsem ořízl, abych získal minimalističtější a efektivnější kompozici.

 

Dynamický svět měšťáků (1. místo v kategorii Zvířata ve svém prostředí)

Ztráta plachosti městských zvířat nikoho nepřekvapí. Ale i po více než deseti letech studia chování městských kosů mě extrémní výběr hnízdiště této kosí samice poněkud šokoval: z jedné strany každých pár minut projížděla tramvaj sotva metr od hnízda, ze strany druhé vedlo na vzdálenost ještě kratší rušné schodiště (odkud jsem fotil). Dynamičtější prostředí si lze představit těžko – což jsem se pokusil zdůraznit delším expozičním časem ve chvíli, kdy kosí domov míjela další olomoucká tramvaj. Snůška byla úspěšně vyvedena.

 

Život opeřených měšťáků (2. místo v kategorii Série)

Urbánní prostředí je na první pohled přírodě nepříznivé. Na druhý pohled není divu, že řada živočichů opouští prakticky neobyvatelnou zemědělskou „poušť“ a uchyluje se do měst. Ve svém dlouhodobém projektu se snažím zdokumentovat život městského ptactva na všech kontinentech, v posledním roce jsem se soustředil na Evropu a její blízké okolí.

 

Emoce (3. místo v kategorii Příroda v Praze)

Zaujalo mě emoční napětí mezi přísným výrazem sochy a lhostejnou „reakcí“ holuba. 😊 K pomníku Karla IV. na Křižovnickém náměstí jsem se vrátil několikrát, abych zachytil pózu holuba přesně podle mých představ.

 

 

Tomáš Grim

„Freebird“ – ptáčkař a popularizátor ptactva, vědy a ochrany přírody na volné noze. Nerad píše a přednáší o věcech, které nezná „z první ruky“; proto své texty a promítání ilustruje jen vlastními fotografiemi. Ty z části nashromáždil, když během své předešlé univerzitní kariéry bádal opeřence na všech kontinentech (profesor zoologie a jediný český badatel uvedený na stanfordském seznamu nejcitovanějších vědců světa v celoživotních kategoriích „behaviorální vědy“ a „ornitologie“).
Na cestách do 80 zemí pozoroval přes 4 300 ptačích druhů (český národní rekord) a leccos z nich i nafotil. Tento materiál zpracovává do několika knih. Je také spoluautorem knihy o kukačce, která vyšla ve čtyřech jazycích a získala prestižní britskou cenu „Nejlepší ptačí kniha roku“.

   

string(1) "1"