Výsledky fotosoutěže: Můj život v karanténě

Výsledky fotosoutěže: Můj život v karanténě

11/06/2020

Pod hlavičkou Komunitního centra při společnosti Czech Photo jsme vyhlásili již druhý ročník fotografické soutěže pro fotografy z Prahy a účastníky komunitního centra. Vzhledem k nouzovému stavu, který byl v České republice vyhlášen ve spojitosti s rozšířením koronaviru, jsme se rozhodli letošní ročník přizpůsobit aktuální situaci s tématem Můj život v karanténě. V období 28. 3. - 31. 5. 2020 se do soutěže přihlásilo 51 soutěžících, kteří dokumentovali, jak se měnila společnost a život v karanténě.

Porota Czech Photo ocenila soutěžící ve třech kategoriích: Portrét, Město a Doba koronavirová kreativní. Vítězné fotografie vystihují nálady i podoby našich životů v posledních měsících. Slavnostní předání cen a výstava vítězů a vybraných autorů bude zahájena 2. července ve venkovní galerii Czech Photo Centre.

I přes nepříznivé podmínky nouzového stavu je na fotografiích vidět, že lidé nepřestali žít, radovat se a tvořit. Omezení naopak často ještě podpořila jejich kreativitu. Vítězná fotografie v kategorii Portrét Jana Kočího s citem ukazuje, jak roušky neodradily lidi od jejich každodenní rutiny a vynalézavosti. Fotografie architektury města od Olivera Beneše i dalších oceněných zachycují veřejný prostor v Praze s akcentem všudypřítomných roušek. Snímky z kreativní kategorie zase s nadhledem i emocí přibližují divákovi pocity, které ve fotografech doba společenské separace vyvolala.

Vítězové letošního ročníku fotosoutěže Můj život v karanténě:

Portrét

1. místo: Jan Kočí – Když musíš… Svědectví doby rouškové
2. místo: Alexandros Charalambidis – Druhá směna
3. místo: Martin Salajka – Krmení holubů
Čestné uznání: Ladislav Rombald – Zrcadlo, zrcadlo…

Město

1. místo: Oliver Beneš – Doba roušková
2. místo: Martin Braun – Kdepak dámy, podle poslední módy se ty roušky teď v Praze nosí úplně jinak
3. místo: Josef Zedník – Kampa koronavirová
Čestné uznání:Jaromír Kyzour – Nekamenujte proroky

Doba koronavirová kreativní

1. místo: Martin Andrle – Druhý týden v karanténě: U nás všechno v pohodě
2. místo: Veronika žabková – Pláč
3. místo: Matěj Weber – Emoce života v karanténě

Vítězné a další vybrané snímky budou vystaveny ve venkovní galerii Czech Photo Centra od 2. července, kdy zároveň v 18:00 proběhne slavnostní předání cen vítězům.

Komunitní centrum Czech Photo existuje již druhým rokem a klade si za cíl zapojení místní i celopražské komunity prostřednictvím fotografických workshopů a dalších akcí pro různé cílové skupiny i širokou veřejnost. Díky spolupráci s profesionálními fotografy z českých médií i skvělými lektory se daří fotografii dostávat mezi širokou veřejnost a pomáhá účastníkům komunitního centra vidět svět trochu jinak. Kreativní přístup i nárůst povedených příspěvků je vidět při vyhodnocování našich soutěží. Fotografie je každodenním společníkem mnoha z nás, ať si to připouštíme nebo ne, a proto je důležité s tímto fenoménem pracovat a pomáhat členům naší komunity, aby měli šanci se i touto formou srozumitelně a kreativně vyjádřit.

„Účastníci komunitního centra nám přinášejí energii. Vidíme jejich nadšení, když si plní své dávné sny, oceňujeme, s jakým odhodláním se učí novým dovednostem v oboru fotografie a jak intenzivně prožívají radost z prezentace svých snímků. Vzájemná spolupráce nás naplňuje a utvrzuje nás, že naše práce dává smysl. “ Dodává ředitelka Czech Photo a odborná garantka Komunitního centra Veronika Souralová.

Pokud se chcete zapojit do Komunitního centra a všech jeho aktivit, napiště nám na cp@czechphoto.org nebo se přihlašte přes kontaktní formulář.

Také můžete sledovat novinky na webu komunitního centra.

Provoz kulturně komunitního centra Czech Photo je spolufinancován Evropskou unií. Registrační číslo projektu: CZ.07.3.63/0.0/0.0/17_051/0000678 . /CPC/mongolsko2.jpg

string(1) "1"