Marek Koliha představí v malé výstavní síni své výtvarné fotografie

14.3.2024-7.4.2024

Mladý fotograf Marek Koliha, který v současné době studuje na Institutu tvůrčí fotografie Slezské univerzity v Opavě, představí své výtvarné fotografie v malé síni galerie Czech Photo Centre. Výstava OHLÉDNUTÍ bude pro veřejnost otevřena od 14. března do 7. dubna.

„Velký důraz klademe na zviditelnění tvorby mladých autorů, obzvlášť když se jejich snímky inspirují nebo vycházejí z práce předních českých fotografů, jejichž snímky zdobily stěny galerie před pár lety,“ říká Veronika Souralová, ředitelka Czech Photo. Výstava s názvem OHLÉDNUTÍ je „inventurou“, kde autor reflektuje svou práci za poslední čtyři roky. Jde o výběr z cyklů knižní ilustrace, fotografie skla, tématu Magie místa, či osobní pocty fotografovi Vladimíru Kozlíkovi.

Jeho fotografie se vyznačují velkou mírou výtvarné stylizace při zachování hmatatelně reálného základu fotografovaných objektů. I když výsledné fotografie působí minimalistickým dojmem, jsou jeho cykly silně obsahově tematizovány s velkou dávkou osobní až intimní výpovědi. Marek Koliha se věnuje široké škále žánrů, v posledním období pak převážně výtvarné fotografii a ilustraci. Výstava OHLÉDNUTÍ je jeho první autorskou výstavu, účastnil se téměř desítky kolektivních výstav. Autor patří k nejmladší generaci českých fotografů. Fotografii vystudoval na střední škole MICHAEL v ročníku u doc. MgA. Vladimíra Kozlíka, MgA. Jaroslava Fišera a MgA. Petra Štěpána. Nyní studuje na Slezské univerzitě v Opavě pod vedením prof. PhDr. Vladimíra Birguse. Je také členem Asociace profesionálních fotografů APF.

Veřejnosti se výstava otevře 14. března a potrvá do 7. dubna. Otevírací doba galerie je v úterý až pátek vždy od 11.00 do 18.00 hodin a o víkendu od 10.00 do 18.00 hodin. Základní vstupné činí 100 a snížené 50 korun. Galerie Czech Photo Centre se nachází 100 metrů od stanice metra Nové Butovice na adrese Seydlerova 2835/4, Praha 5. Kontakty a další informace: www.czechphoto.org Public relations: Anna Vacková, +420 777 093 690, vackova@czechphoto.org

Generální partner: Trigema Partneři: Koupelny Ptáček, CeWe, eContest, Siko, Renomia, Berlitz, Pictoart, Canon, Eizo, Samsung, Laufen, Soliter, Newton Media Hlavní mediální partner: Český rozhlas 1 – Radiožurnál Mediální partneři: ČTK, Reflex, Rádio DAB Praha, National Geographic, Prima ZOOM, Wired, Lidé a Země

Foto: Jakub Nerad

string(1) "1"