Venkovní výstava „Vizualizace klimatické krize“

15/11/2023

Jedenáct autorů – Jana Hunterová, Tomek Stabinski, Diana Takacsova, Zsolt Balázs, Rafal Siderski, András Zoltai, Judit Ruprech, Tomáš Hrivňák, Kinga Wrona, Tomáš Predajňa, Márton Kálla – ze zemí visegrádské čtyřky pracovalo na dlouhodobém projektu zaměřeném na klimatickou změnu. A to pod vedením Kadira van Lohuizena ze světoznámé agentury NOOR a oceňované maďarské fotografky Esther Horvath. Výstava bude k vidění na Slunečním náměstí od 24. listopadu do konce ledna příštího roku.

Akce se koná od 24. 11. 2023 do 31. ledna 2024 na Slunečním náměstí:

Tento projekt vznikl díky spojení Nizozemského království, nadace NOOR, Nadace Slovak Press Photo, Czech Photo, PAP.pl a Herald Europe, které spojily síly, aby vytvořily podmínky pro setkání a mentoring všech autorů.

Autoři pracovali na tématech, která často nedostávají dostatečný prostor v běžném tisku. Dokumentovali například obnovu mokřadů na Dunaji, jednoho z nejbohatších ekosystémů v Evropě, a také lesy v České republice, které v posledních letech v důsledku nedostatku deště a zvýšených teplot zpustošil kůrovec, což nás nutí zamyslet se nad významem zdravých lesů. Podíváme se na důsledky nejintenzivnějšího sucha za více než sto let v Maďarsku a zároveň poznáváme příběhy vědců, jejichž experimenty nám kromě mnoha jiných nevyřčených příběhů pomáhají pochopit, jak klimatické změny ovlivňují naše životy. Široká narativní vlákna této výstavy se pro nás proplétají do tapiserie lidských zkušeností tak, abychom je viděli, poučili se z nich a jednali podle nich. Pomocí silných fotografií a silných příběhů autoři apelují na změnu v chování k přírodě.

Výstava je organizována s podporou velvyslanectví Nizozemského království na Slovensku, v České republice, Maďarsku a v Polsku.

Výstava vznikla za finanční podpory Mezinárodního visegrádského fondu.  

Základní informace

Název besedy: Vizualizace klimatické krize
Místo: Sluneční náměstí
Termín: 24. 11.- 31.1.2024

Úvodní foto: Márton Kállai

string(1) "1"