Pozvánka na výstavu Czech Nature Photo do Botanické zahrady

21.7. - 1. 10. 2023

Rostliny a houby z Czech Nature Photo zdobí nový výstavní pavilon v Botanické zahradě Praha.

Tým Czech Photo se vydal do botanické zahrady v pražské Troji, kde se v novém multifunkčním pavilonu veřejnosti představují fotografie z kategorie Rostliny a houby soutěže Czech Nature Photo. Botanická zahrada je totiž dlouhodobým patronem této soutěžní kategorie. Až se budete příště procházet klidnou Japonskou zahradou nebo si dáte skleničku na vinici, nezapomeňte navštívit nový výstavní sál, kde najdete výstavu úchvatných fotografií rostlin, které zdokumentovali profesionální fotografové i mladé fotografky a fotografové ze základních a středních škol.

V nových prostorách se ředitelka Czech Photo Veronika Souralová setkala s ředitelem botanické zahrady Bohumilem Černým, týmem marketingu – Martinem Jodasem, Tomášem Sadílkem a Michaelou Bičíkovou, a také s architektem výstavy Petrem Vydrou.

 

Stavba nového multifunkčního objektu byla dlouho očekávanou událostí z několika důvodů. „V letošním roce se nám podařilo dokončit jeho výstavbu, což nám přináší spoustu výzev a také nových možností. Velmi nám chyběly vnitřní prostory pro doprovodný program nebo pořádání výstav - jako je například právě Czech Nature Photo. Nová budova nabízí moderní a důstojné prostředí pro návštěvníky, ale i naše zaměstance. Je tu nové občerstvení, prodejní stánek, toalety a kolegové ze zahrady zde mají konečně po desítkách let své zázemí,“ komentuje ředitel botanické zahrady Bohumil Černý.  

Přípravy výstavy se ujal architekt Petr Vydra: „Pro expozici jsme využili všechny nové panely, které v novém výstavním prostoru jsou. Jak můžete vidět design je velice čistý, minimalistický a nádherné fotografie přírody z něj vystupují a silně působí na diváky… “  

Botanická zahrada je úchvatné místo, kam je možné chodit po celý rok. Každé období přináší jinou atmosféru a jedinečnost pro Pražany, domácí i zahraniční turisty, anebo právě pro fotografy. „Doufám, že návštěvníci v těchto prostorách, obklopeni unikátními snímky rostlin a hub, budou namotivováni sami také něco vyfotografovat. Není potřeba za rostlinami jezdit do zahraničí nebo vyhledávat jen vzácné druhy. Stačí se rozhlédnout kolem sebe a všude najdete mnoho krásných motivů. Zkuste třeba vyfotit pampelišku mezi paneláky. Když si pohrajete se světlem a kompozicí, nebo se zaměříte na detail, mohou vzniknout krásné snímky. Rostliny mají obrovskou výhodu, nikam neutíkají, počkají. Právě proto jsou vhodné jako námět i pro mladé a začínající fotografy,“ říká Veronika Souralová.  

Právě zbytečná honba za senzací může mít i negativní dopad pro přírodu. „K focení rostlin jsou nutné určitě znalosti, a to nejen z pohledu techniky focení. Botanikové vědí kam vyrazit za orchidejemi, bledulemi nebo jinými chráněnými rostlinami. Tyto lokality většinou neradi sdělují, aby na ně lidé nepořádali nájezdy. Je potřeba se k přírodě chovat s úctou, dívat se kolem sebe a pod nohy, nevrhat se bezhlavě za objektem pro pořízení pěkné fotografie a respektovat okolí, a to nejen ve volné přírodě, ale i v zahradách a parcích“ podotýká mluvčí zahrady Michaela Bičíková.  

Při procházce botanickou zahradou prakticky nikdo nevydrží nechat fotoaparát nebo telefon v kapse. „Profesionální fotografové patří v zahradě k těm ukázněným návštěvníkům. Jejich přístup je velmi zodpovědný. Zahrada k focení svádí jak profesionály, tak i amatéry. Je tu pro ně prostor v jakémkoliv ročním období, například zasněžená Japonská zahrada patří mezi pohledové klenoty. Botanická zahrada má skutečně výhodu, že v každém ročním období, potažmo v každém měsíci, vypadá trochu jinak. I v zimě například kvetou rostliny ve skleníku Fata Morgana. Navíc zde máme unikátní druhovou pestrost. K vidění je kolem 30 000 druhů rostlin, vlastně procházkou po botanické zahradě procestujete celý svět,“ doplňuje Bohumil Černý.  

Na výstavě jsou nejlepší fotografie rostlinného světa z minulých ročníků soutěže Czech Nature Photo, která od roku 2017 každoročně představuje fascinující snímky přírody celého světa pořízené českými a slovenskými fotografy.  

Výstava nabízí výběr 32 nejlepších i oceněných fotografií zkušených českých a slovenských fotografů a 12 snímků z juniorské kategorie, jimž se podařilo zachytit jedinečnost rostlin, hub a volné přírody. Cílem soutěže Czech Nature Photo je vzdělávat veřejnost a motivovat ji k ochrany přírody, která nenávratně mizí. Výstava v novém výstavním prostoru potrvá do 1. října.  

A nezapomeňte, pokud se chcete zúčastnit dalšího ročníku soutěže, tak právě teď je ta pravá doba k pořízení vašich snímků.

 

Foto: Dan Materna

string(1) "1"