Výstava Mstyslav Chernov a Evgeniy Maloletka – Obležení Mariupolu, poslední novináři v okupovaném městě

16. 10. - 4. 12. 2022

Co se u nás děje

zobrazit kalendář akcí

Otevírací doba:
pondělí: ZAVŘENO
úterý - pátek: 11 – 18
sobota - neděle: 10 – 18

Vstupné:
100 Kč / 50 Kč (snížené vstupné)

Adresa:
Seydlerova 2835/4
Praha 5 (Nové Butovice)
Zobrazit na mapě

Příběh dvou ukrajinských dokumentaristů, kteří do poslední chvíle zůstali v obléhaném Mariupolu, zasáhl celý svět. Chernov s Maloletkou z města, které před válkou mělo téměř půl milionu obyvatel, informovali o světě bez elektřiny, telefonického signálu, vody či dodávek jídla. Novináři mohli komunikovat pouze přes satelitní telefon. Díky jejich práci se veřejnost dozvěděla například o ruském útoku na mariupolskou porodnici, který se stal symbolem brutality této války.

Jejich silné obrazové svědectví, které se objevovalo v médiích po celém světě, se značně nelíbilo ruské garnituře. Ukazovalo totiž naprostý opak jejich propagandy. Kvůli tomu se novináři ocitli na seznamu nežádoucích osob ruské armády. V kritických chvílích se v převlecích za lékaře ukrývali v mariupolské nemocnici, odkud je pak evakuovali ukrajinští vojáci.

„Dělali jsme reportáž uvnitř nemocnice, když se chodbami začali plížit ozbrojenci. Chirurgové nám dali doktorské pláště, které jsme si oblékli jako maskování. Za úsvitu dovnitř náhle vtrhlo tucet vojáků. ‚Kde jsou ti novináři, do prdele?‘ ptali se. Podíval jsem se na pásky na jejich rukou – modré, ukrajinské – a přemýšlel, jak pravděpodobné je, že to jsou přestrojení Rusové. Vykročil jsem dopředu, abych se identifikoval. ‚Přišli jsme vás dostat ven,‘ řekli,“ líčí Mstyslav Chernov, fotograf a filmař narozený v ukrajinském Charkově.

Oba autoři jsou členy mezinárodní poroty 28. ročníku soutěže Czech Press Photo. Pokračujeme tak v tradici, kdy Czech Photo představuje tvorbu porotců. V galerii Czech Photo Centre je vystaveno kolem padesáti snímků z Mariupolu. V obrazovkách pak promítáme další, nové válečné fotografie Maloletky a Chernova.

Partnery výstavy jsou APF, Asociace profesionálních fotografů České republiky, a UAPP, Ukrajinská asociace profesionálních fotografů.

Výstava bude zahájena 16. října a potrvá do 4. prosince. Otevírací doba: úterý až pátek vždy od 11.00 do 18.00 hodin a o víkendu od 10.00 do 18.00 hodin. Základní vstupné činí 100 a snížené 50 korun. Galerie Czech Photo Centre se nachází 100 metrů od stanice metra Nové Butovice na adrese Seydlerova 2835/4, Praha 5.

Základní informace

Název výstavy: Obležení Mariupolu - poslední novináři v okupovaném městě
Autoři: Mstyslav Chernov a Evgeniy Maloletka Místo: galerie Czech Photo Centre (100m od stanice metra Nové Butovice)
Vernisáž výstavy: 12. října od 18:00
Doba trvání výstavy: 16. 10. - 4. 12. 2022
Otevírací doba: Út-Pá od 11h do 18h, So-Ne - od 10h do 18h, Po - zavřeno
Vstupné:
  • Plné / 100,- Kč
  • Snížené / 50,- Kč

  • string(1) "1"