Cimrmani se usadí v Czech Photo Centre

2. 2. - 6. 3. 2022

V galerii Czech Photo Centre se představí snímky fotografa Petra Hechta, který fotografuje Divadlo Járy Cimrmana už pětadvacet let. Výstava zahrnuje především snímky ze stejnojmenné knihy Cimrmani včetně snímků, které se do knihy nedostaly a jsou vystaveny poprvé. Fotografický archiv Petra Hechta obsahuje za čtvrtstoletí několik tisíc snímků, které dokumentují nejen tuto legendární scénu, ale i celkově část českého divadla obecně. Výstava bude pro veřejnost otevřena od 2. února do 6. března.

Málokterý ze známých divadelních fotografů je tak bytostně spjat s divadlem. Kromě role fotografa působil v divadle jako kulisák. Jako člen souboru zná i pohled ze zákulisí. Představení dokáže vnímat mnohem komplexněji než jen z pozice diváka. Díky účasti u zkoušek a představení zná vše do posledního detailu, což plně zúročí ve fotografiích.

Kromě Divadla Járy Cimrmana fotil Petr Hecht také Divadlo Na tahu a byl u divadelních projektů Ladislava Smoljaka. Autor zachytil všechny inscenace od Aktu po České nebe, včetně měnících se alternací. Jako milovník a propagátor klasické, „mokré” černobílé fotografie fotografoval v divadle na černobílý film. Od roku 2015 používá digitální bezzrcadlovkou, pro její naprostou bezhlučnost.

„Jára Cimrman, ten, největší „Čech”, hrdina, který žil/nežil, je zvěčněn archaickou ustupující fotografickou metodou. Vidím v tom symbol cimrmanovského mýtu s jeho zařazením do národní mytologie. Podstatné je, a to je zdrojem optimismu, že tento fotomateriál podá obraz cimrmanovského divadla i po mnoha desetiletích. I za padesát let bude z něho obraz hmotný, filmy s portréty se budou moci stále držet v ruce, nebudou zaklety do digitální podoby. Při prohlížení Hechtových barytových fotografií s postavami Cimrmanových her vnímám až s mrazením v zádech, že právě tato klasická forma je vpravdě zvěčněním křehkého Cimrmanova génia. Je čímsi jako důkazem stálostí,“ říká Pavel Scheufler, český publicista, historik fotografie.

Výstava bude otevřena 2. února a potrvá do 6. března. Otevírací doba: úterý až pátek vždy od 11.00 do 18.00 hodin a o víkendu od 10.00 do 18.00 hodin. Základní vstupné činí 80 a snížené 40 korun. Galerie Czech Photo Centre se nachází 100 metrů od stanice metra Nové Butovice na adrese Seydlerova 2835/4, Praha 5.

V galerii bude také po celou dobu výstavy možné zakoupit stejnojmenou knihu Petr Hecht - Cimrmani. Cena knihy je 1.400Kč,-. Zakoupením knihy zároveň přispějete na dobrou věc! Z každé prodané knihy bude 50kč putovat na podporu centra Paraple.

Základní informace

Název výstavy: Petr Hecht - Cimrmani
Doba trvání: 2. 2. - 6. 3. 2022
Otevírací doba: Út-Pá 11-18 hod, So-Ne 10-18 hod, Po - zavřeno
Místo: galerie Czech Photo Centre (100m od stanice metra Nové Butovice)
Vstupné:

  • Plné / 80,- Kč
  • Snížené / 40,- Kč
  • string(1) "1"