Výstava Okamžiky Sametové revoluce

2. 12. 2019 - 31. 1. 2020

V neděli na korzo do Nových Butovic doputuje venkovní výstava ČTK Okamžiky sametové revoluce, která je nyní k vidění na pěší zóně Na Příkopě. Oficiálně ji otevřeme v pondělí 2.12. 2019 v 11.00h.

Ke třicátému výročí listopadových událostí roku 1989 připravila ČTK fotografickou výstavu Okamžiky sametové revoluce. Ta bude k vidění na pěším korzu u výstupu z metra Nové Butovice směrem k galerii Czech Photo Centre. Výstava bude veřejnosti přístupná od neděle 1. 12. 2019 až do 31. 1.2020. Předtím byla instalace umístěna v centru Prahy, konkrétně na pěší zóně Na Příkopě. Na třiceti stojanech si zde lidé mohou prohlédnout 157 fotografií z revolučního dění v různých koutech bývalého Československa.

Výstava volně navazuje na loňskou expozici Okamžiky století, kterou ČTK připravila ke stému výročí Československa i svým vlastním stým narozeninám (ČTK byla podobně jako republika založena 28. října 1918).

Do tvorby letošní výstavy národní tisková agentura zapojila i veřejnost. Od jara do konce září sbírala po celé České republice fotografie z revolučních dní i událostí, které převratu v roce 1989 předcházely či na ni bezprostředně navazovaly.

Ze soukromých sbírek a muzejních fondů ze zhruba tří desítek měst a obcí z celé České republiky získala ČTK asi 1300 snímků. V rámci projektu se také podařilo v obrazovém archivu ČTK dohledat zajímavé fotografie z revolučního dění v regionech, které dosud nebyly zdigitalizovány, a jsou tak publikovány poprvé po 30 letech. Deset snímků zapůjčila ze Slovenska tisková agentura TASR. Kromě 66 snímků z Fotobanky ČTK a deseti z fotoarchivu TASR je tak na výstavě zastoupeno 81 fotografií, kterými přispěla veřejnost a různé regionální instituce.

Více o výstavě a jejím putování: www.ctk.cz/okamziky-sametove-revoluce

Těšíme se na Vás!

Úvodní foto: Petr Josek

NULL