Z ležáka jezdcem

Přednáška: Z ležáka jezdec aneb Andaluzie na elektrickém vozíku

26. 11. 2019 v 17:30h

Co se u nás děje

zobrazit kalendář akcí

Otevírací doba:
pondělí: ZAVŘENO
úterý - pátek: 11 – 18
sobota - neděle: 10 – 18

Vstupné:
80 Kč / 40 Kč (snížené vstupné)

Adresa:
Seydlerova 2835/4
Praha 5 (Nové Butovice)
Zobrazit na mapě

Vašek Uher v sedmnácti letech spadl ze stromu a zlomil si páteř. Od té doby jezdí na vozíku. Říká, že elektrický vozík je největší vynález dvacátého století, protože umí z ležáka udělat jezdce. Má za sebou tisíce najetých kilometrů, ať už jako hráč florbalu na elektrických vozících, vandrák po českých krajích nebo cestovatel po španělské Andaluzii. "Je v tom určitá magie, když mé tělo, od hrudi dolů nepohyblivé, může samo procestovat celou Andalusii." Nejen o cestování na elektrickém vozíku bude jeho přednáška.

/CPC/plakat_maly.jpg

Zazní osobní příběhy z cest i užitečné informace o cestování bez bariér v ČR i zahraničí. Přednášku doplní fotky i videa z andaluzských ulic, svátečních procesí, kulturních památek a přírody. Navštívíme Málagu, Córdobu, Granadu, Sevillu a Cádiz. Těšit se můžete také na autorský storytelling a čtení z knížky Zalitý kaktus.

"Deset let jezdím za sestrou do Španělska. Žije v Andalusii, provincii Córdoba, v městečku, které se jmenuje Palma del Río. Poprvé jsem za ní letěl v roce 2004, když měla svatbu. Od té doby létám každoročně. Minulý rok jsem se sestry zeptal, co by dělala, kdybych se někdy objevil před jejími dveřmi neohlášeně. Byla to vcelku nesmyslná otázka, neboť před každou návštěvou sestry je třeba nejen společně vybrat a koupit letenky, ale také mě vyzvednout na letišti, přepravit ze Sevilly do Palmy elektrický vozíček a zajistit řadu dalších organizačních záležitostí. Představa, že bych se v tomto všem obešel bez její účasti, byla absurdní. Tak tedy, co by dělala?" Zalitý kaktus, 2017

Úraz páteře, který si v roce 2001 způsobil při studiu lesnického učiliště, změnil směřování jeho života. Opustil kariéru dřevorubce, přestěhoval se do města, vystudoval Obchodní akademii Olgy Havlové v Janských Lázních a později mezinárodní vztahy a evropská studia na Metropolitní univerzitě Praha. Kromě cestování se pracovně věnuje moderování společenských událostí, organizaci akcí pro tělesně postižené a psaní.

Základní informace

Z ležáka jezdec aneb Andaluzie na elektrickém vozíku
Autor: Vašek Uher
Místo: galerie Czech Photo Centre (Seydlerova 2835/4, Praha 5 - Stodůlky, 100m od stanice metra Nové Butovice)
Datum přednášky: 26. 11. 2019 od 17:30 hodin

Vstup na přednášku zdarma. Nutná registracena: kontaktní formulář, cp@czechphoto.org a 608 875 556.

Těšíme se na Vás!

Úvodní foto: Vašek Uher

Přednáška se bude konat v rámci Komunitního centra Czech Photo. Provoz kulturně komunitního centra Czech Photo je spolufinancován Evropskou unií. Registrační číslo projektu: CZ.07.3.63/0.0/0.0/17_051/0000678

[/CPC/logolink-OP-PPR.jpg]

NULL