Foto měsíce března 2024 - Michal Turek- Sucho ve Španělsku

Fotografie měsíce

a další příběhy fotografií najdete na našem blogu:

PŘEJÍT NA BLOG

Foto Měsíce
29/04/2024

Výběr fotografií zaslaných českými reportážními fotografy do soutěže Foto měsíce zahrnuje široké spektrum snímků od tradičního průběhu Velikonoc, protesty zemědělců i fotografie z 1. fotbalové ligy. Porotce soutěže nejvíce zaujala série snímků Michala Turka ze Seznam Zprávy dokumentující sucho ve Španělsku. Michal své fotografie komentuje následovně:

Úvodní foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

 

"Katalánsko trápí historické sucho. Region, který dlouhodobě usiluje o nezávislost na zbytku Španělska, nezažil vydatnější déšť už zhruba tři roky a přehrada Sau je jedno z míst, kde se nedostatek srážek ukazuje nejviditelněji. Voda v přehradě, která běžně bývala naplněna až po 80 % své kapacity, nyní nedosahuje ani 5 %. „Vždy se říkalo, že když je vidět kostelní věžička, měli bychom to brát jako varování, že přijde velmi suché léto,“ vypráví mi na místě Albert Pujol, místní ochránce přírodního parku. Přípravy na focení této přehrady jsem započal už asi týden před návštěvou, to když jsem si musel vyřídit veškerá povolení k letu s dronem. Věděl jsem totiž, že právě díky leteckým snímkům se mi lépe podaří zachytit, jak vážná situace na dně přehrady panuje.“

 

Michal Turek
Fotografii a fotografování se věnuje od dětství. Jako fotoreportér začínal v redakci MF Dnes. V současné době působí v redakci Seznam Zprávy. Mimo běžnou zpravodajskou práci se věnuje tématům blízkým přírodě, životnímu prostředí a také sociálním problémům, které hýbou dnešní společností.

   

string(1) "1"