Cenu Hanzelky a Zikmunda v kategorii Cestopisná fotografie roku 2023 zvítězil snímek ze Sumatry Radima BulinskéhoPacu Jawi 1.

23/04/2024

V Zrcadlové kapli pražského Klementina byli slavnostně vyhlášeni vítězové 6. ročníku soutěže o nejlepší cestopis roku, pojmenované po legendární cestovatelské dvojici Hanzelky a Zikmunda.

Cestopisnou fotografií roku 2023 je Pacu Jawi 1 Radima Bulinského. „Pacu Jawi znamená ´kravský závod´, je to zvyk obyvatel Indonésie, který je součástí oslav úrody. Tento způsob jízdy s býčím spřežením se provozuje na Západní Sumatře. Fotografie Radima Bulinského zachycuje jezdce na bambusovém pluhu taženém párem býků, které drží za ocas. Snaží se udržet běžící býky v přímém směru a nespadnout do bláta, k větší rychlosti je pobízí kousáním do ocasu. Fotograf použil dlouhoohniskový objektiv a podařilo se mu bravurně zaznamenat dramatičnost situace, vášeň a touhu,“ komentuje snímek předsedkyně fotografické poroty Veronika Souralová. „Dílo dokonale splňuje téma cestovatelské fotografické soutěže – obrazově zachytit cizí kraje, jejich obyvatele, nálady a pocit.“

Partnery Cestovatelské soutěže H+Z je Czech Photo, společnost Cewe a Radiožurnál.

string(1) "1"