Nominace osmého ročníku Czech Nature Photo!

3/04/2024

V Czech Photo vyhlašujeme nominované snímky jíž osmého ročníku Czech Nature Photo, soutěže pro fotografky a fotografy přírody. V porotě zasedal rakouský zoolog a fotograf Bernhard Schubert, který získal významná ocenění jako Austrian Nature Photographer 2023, GDT Nature Photographer of the Year 2023 nebo Wildart Photographer of the Year z roku 2022. Do aktuálního ročníku se přihlásilo 256 soutěžících, kteří porotě zaslali téměř 2500 snímků. Do čtvrtého ročníku soutěže pro žáky se studenty Czech Photo Junior se přihlásilo 173 soutěžících, kteří zaslali téměř 1000 snímků. U Czech Photo Junior došlo ke zpřísnění počtu zaslaných prací.

„V porotě letošního ročníku se sešla úžasná skupinka fotografických osobností. Při výběru fotek jsme hodnotili vyváženost mnoha aspektů, od kreativního pojetí po technické zvládnutí zachyceného momentu. Hledali jsme originální pohledy a příběhy vetkané do jediného záběru fotografie. Poměrně rychle jsme nalezli top selekci snímků jednotlivých kategorií, určit finální pořadí bylo ovšem již poměrně náročné. Proto nad hodnocením vždy probíhala živá diskuse. I když posláním hodnotitelů je výběr pořadí autorských prací, posláním soutěže CNP je sdílení obdivu a lásky k přírodě pomocí fascinujících snímků. Upřímná gratulace patří autorům vítězných fotografií! Obrovský dík a respekt je však třeba vyjádřit všem autorům zaslaných snímků, neboť všichni beze zbytku věnovali přírodě velký kus svého času, a zejména srdce,“ komentuje práci poroty její letošní předseda, fotograf Petr Bambousek.

Odborná mezinárodní porota zasedala v Czech Photo Centre 14. března pod vedením fotografa Petra Bambouska, dále v porotě zasedali: fotograf a zoolog Vít Lukáš, rakouský fotograf přírody a zoolog Bernhard Schubert, hudebník a entomolog Dan Bárta a fotograf a ornitolog Libor Vaicenbacher.

V soutěži bylo vypsáno šest hlavních kategorií: Savci, Ptáci, Plazi, obojživelníci a podvodní život, Bezobratlí, Rostliny a houby a Krajina. Dále bylo možné přihlásit snímky do speciálních kategorií Série, Zvířata v lidské péči, Příroda v Praze a do kategorie Cena za nejlepší fotografii české přírody. Pod patronací pražské zoologické zahrady byla vypsána kategorie Zvířata ve svém prostředí.

Partnerem kategorie Plazi, obojživelníci a podvodní život se nově stala společnost Golden Gate, která věnuje vítězi limitovanou edici fotografií na stříbře, druhému místu a třetímu místu pak švýcarský zlatý slitek z 24karátového zlata.

Oznámení vítězů jednotlivých kategorií včetně Fotografie roku proběhne na slavnostním ceremoniálu při příležitosti otevření výstavy v Czech Photo Centre 15. května 2024.

Odkaz na tiskovou zprávu zde: PDF

string(1) "1"