Vyhlašujeme nominace šestého ročníku cestovatelské soutěže H+Z

8/03/2024

Odborná porota s novými členy letos zasedala 5. března v galerii Czech Photo Centre. Do fotografické části cestovatelské soutěže, v níž porota hledá nejlepší snímek z cest, byly přihlášeny přes čtyři stovky prací pořízených v z různých koutech světa. Vítěz bude vyhlášen na slavnostním ceremoniálu 22. dubna, stejně jako loni, v Zrcadlové kapli pražského Klementina.

Porota zasedala ve složení: předsedkyně poroty Veronika Souralová – ředitelka Czech Photo, Petr Brukner – fotograf a herec Divadla Járy Cimrmana, Jan Rybář – fotograf, Tomáš Tureček – šéfredaktor National Geoghaphic, generální ředitel CEWE Petr Řezábek a fotograf a cestovatel Štěpán Hon.

„Letošní úroveň zaslaných prací byla velmi vysoká, proto bylo komplikované vybrat pouhých pět snímků, které získají nominaci. V porotě zasedli dva noví členové a přinesli tak nový pohled na hodnocené fotografie, za což jsem ráda .Nominace ovládly ženy, z čehož mám dvojnásobnou radost,“ říká Veronika Souralová, předsedkyně poroty a ředitelka Czech Photo.

Odborná porota vybrala pět fotografií, které nominovala na první místo. Nominaci získali: Gabriela Trousilová za snímek s názvem Tři světy, který pořídila v Neapoli. Výrobu sojové omáčky ve Vietnamu dokumentoval David Hajda. Sportovně laděný snímek z Biharu zaznamenala Kamila Berndorffová. Tradiční závod buvolů v rýžovém poli, který je neskutečnou podívanou zachytil Radim Bulinský. A tak trochu rozdílný názor na odpočinek na španělské pláži ukazuje černobílá fotografie Lenky Krejčové.

Cestovatelské duo Miroslav Zikmund a Jiří Hanzelka je inspirací mnoha odvážlivců. Tito dva pánové jsou známí díky své průkopnické práci, ale také jsou jedni ze zakladatelů české cestopisné rozhlasové reportáže. Jiří Hanzelka (1920–2003) a Miroslav Zikmund (1919–2021) se seznámili už na škole. V letech 1947–1950 spolu vycestovali na první výpravu do Afriky a Jižní Ameriky s vozem Tatra 87. Jejich druhá cesta v letech 1959–1964 směřovala do Asie a Oceánie. Na výpravách nasbírali neuvěřitelné množství dokumentárního materiálu, napsali několik stovek reportáží a také několik knih.

Partnery Cestovatelské soutěže H+Z je Czech Photo, společnost Cewe a Radiožurnál.

Meditace u moře

Pacu Jawi 1

Venkovské sportování

Tři světy

Výroba sójové omáčky

string(1) "1"