Osmý ročník soutěže Czech Nature Photo bude opět více pomáhat ochraně přírody. Zahájí ho výstava oceňovaného rakouského fotografa Bernharda Schuberta

6/03/2024

Bernhard Schubert sbírá za své fotografie významná ocenění už od roku 2016, nechybí mezi nimi například Austrian Nature Photographer 2023 nebo Photographer of the Year 2023. Letos zasedne v mezinárodní porotě osmého ročníku Czech Nature Photo. Vernisáž jeho výstavy Pestrost přírody a fotografie bude spojena s představením unikátní limitované edice fotografie vytištěné na stříbře, která vznikla ve spolupráci se společností Golden Gate. Vernisáž a představení stříbrného snímku „Zimní stehlík“ se koná 13. března v 18:00 v galerii Czech Photo Centre

„Jsme přesvědčeni o tom, že o přírodu je nutné pečovat. Proto chceme dlouhodobě dělat vše pro to, aby si lidé uvědomovali, že jsou její nedílnou součástí. Vedle představení krásných fotografií celého světa, hledáme i další možnosti, jak se o ochranu přírody zasloužit. Spojením fotografie a ceniny vzniklo umělecké dílo, jehož zakoupením každý může přispět na smysluplný projekt,“ říká Veronika Souralová, spoluzakladatelka soutěže Czech Nature Photo a ředitelka společnosti Czech Photo.

První fotografií z investiční edice je snímek Michala Krause, wildlife fotografa a spoluzakladatele soutěže Czech Nature Photo, s názvem „Zimní stehlík“. Edice obsahuje 300 investičních výtisků, které doprovází představení soutěže a výstavy Czech Nature Photo a příběh vzniku fotografie. Fotografie bude možné zakoupit v síti poboček společnosti Golden Gate. Část z ceny půjde na charitativní projekt České společnosti ornitologické, která zkoumá a chrání ptáky, jejich prostředí a přírodu jako celek a svou činností k tomu motivuje i širokou veřejnost. Právě finanční příspěvek je dalším krokem Czech Photo, který propojuje fotografii s aktivní podporou ochrany přírody.

„Fotografie na stříbře je vytištěna UV inkoustovými tiskárnami s využitím vysoce přesné technologie při nízkých rychlostech s použitím ekologicky šetrného inkoustu. Natištěný motiv pak působí živě, plasticky a má věrné barvy, které jsou dlouhodobě trvanlivé a neměnné,“ popisuje proces výroby manažer péče o zákazníky Pavel Řihák ze společnosti Golden Gate.

Fotograf Bernhard Schubert vystudoval zoologii a v současné době dokončuje magisterský obor ekologie a management volně žijících živočichů ve Vídni. Vědecky podložené znalosti zvířat a jejich chování mu pomáhají realizovat vize při fotografování přírody. Zachycení atmosféry divočiny a fascinující přírody je pro něj nástrojem, jak se podělit o zážitky a ukázat lidem její krásu ve všech aspektech. Snaží se hledat neotřelé úhly pohledu a kreativní nápady, které umějí diváky nadchnout a dovést je k přemýšlení o fotografovaném motivu i způsobu jeho zachycení.

Kromě několika sólových výstav je Schubert i autorem knihy, společně s dalšími šesti fotografy přírody vydal fotografickou instruktážní knihu Fotografieren in der Natur. Na výstavu Pestrost přírody a fotografie vybral kurátor Michal Krause 94 fotografií z tvorby Bernharda Schuberta.

Veřejnosti se výstava otevře 14. března a potrvá do 7. dubna. Otevírací doba galerie je v úterý až pátek vždy od 11.00 do 18.00 hodin a o víkendu od 10.00 do 18.00 hodin. Základní vstupné činí 100 a snížené 50 korun. Galerie Czech Photo Centre se nachází 100 metrů od stanice metra Nové Butovice na adrese Seydlerova 2835/4, Praha 5.

Kontakty a další informace: www.czechphoto.org Public relations: Anna Vacková, +420 777 093 690, vackova@czechphoto.org Pod záštitou: Ministerstva kultury a Prahy 13

Generální partner: Trigema Partneři: Koupelny Ptáček, CeWe, Siko, Berlitz, Pictoart, Fomei, Samsung, Laufen, Soliter, Newton Media Mediální partneři: Reflex, Rádio Praha, National Geographic, Prima ZOOM, Wired, Lidé a Země Foto: Bernhard Schubert

Tisková zpráva ke stažení ve formátu .pdf

string(1) "1"