Ocenění fotografové v soutěži Czech Press Photo věnují svou výhru na nákup sanitek na pomoc Ukrajině

Co se u nás děje

zobrazit kalendář akcí

Otevírací doba:
pondělí: ZAVŘENO
úterý - pátek: 11 – 18
sobota - neděle: 10 – 18

Vstupné:
100 Kč / 50 Kč (snížené vstupné)

Adresa:
Seydlerova 2835/4
Praha 5 (Nové Butovice)
Zobrazit na mapě

6/02/2024

Petr Topič z Mafry, který získal první místo v kategorii Každodenní život za sérii Kyjev v noci a Tomáš Benedikovič ze slovenského Deníku N, který zvítězil v kategorii Lidé, o kterých se mluví se sérií Robert Fico se vrací, se rozhodli svou výhru věnovat sbírce Vozíme sanitky na frontu. Na fotografii zleva Petr Topič z Mafry, jeden z organizátorů sbírky Gabriel Kuchta z Deníku N a manažer soutěže Czech Press Photo Dan Materna

“Už třikrát jsem byl na Ukrajině na frontě odevzdat auta ze sbírky na sanitky, kterou vymyslel můj kolega, fotograf Vlado Šimíček. Pro nás všechny je to možnost, jak reálně pomoci zachraňovat zdraví a životy konkrétních lidí, kteří brání i naší svobodu,” řiká jeden z organizátorů sbírky a oceněný autor Tomáš Benedikovič.

“Nedovedu si představit, že bych částku, která je s cenou spojená, použil jinak,” komentuje svůj dar Petr Topič.

Sbírku na sanitky pro ukrajinu založila skupina slovenských fotografů, reportérů a filmařů, kteří jezdí na Ukrajinu pravidelně dokumentovat válečné události. Přidali se k nim i čeští kolegové novináři a dokumentaristé. Jejich prací je ukazovat pravdivou tvář této války, ale všichni chtějí udělat víc. Válka nebude krátká. Každým dnem umírají další a další Ukrajinci. Sanitky, které tam vozí, pomáhají počet obětí snížit, zachraňují životy. Skupině se již podařilo darovat Ukrajině téměř 40 sanitek.

Link na sbírku na platfomě Donio: Vozíme sanitky na frontu

Úvodní foto: Petr Kryštůfek

   

string(1) "1"