Foto měsíce prosince 2023 – Anna Boháčová, Tragická střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy

Fotografie měsíce

a další příběhy fotografií najdete na našem blogu:

PŘEJÍT NA BLOG

Foto Měsíce
29/01/2024

Dvě smutné události dominovaly fotografiím Foto měsíce za prosinec 2023. Pohřeb Karla Schwarzenberga a zejména tragická střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze na Palachově náměstí a následné pietní akce. Porotu nejvíce zaujala série snímků Anny Boháčové z vydavatelského domu Mafra, která dění u Filozofické fakulty dokumentovala. Fotografka o svých snímcích říka:

Úvodní foto: Anna Boháčová, Mafra

 

„Byl běžný pracovní den, zrovna jsem nasedala do auta po poklidném focení na radnici Prahy 3. Ve vteřině však bylo vše jinak. „Ihned jeď k Mánesovu mostu, prý se tam střílí!“ Z počátku nebyly žádné přesné informace jen střípky, co kdo slyšel. Až během cesty autem, která díky zácpám trvala ještě déle než obvykle, se začalo vše ujasňovat. Do služby byli povoláni i všichni mí kolegové, otázkou bylo, komu se podaří na místo dorazit včas. Díky zdržení popojížděním po nábřeží jsem na místo dorazila již v době, kdy byl střelec mrtvý. Policejní pásky mě zastavily již u Právnické fakulty, avšak díky jiným průchodným cestám jsem měla možnost být svědkem dění za a v okolí Rudolfina. Skvělá spolupráce všech složek IZS, které pomáhaly zraněným či přesouvaly zachráněné do útrob galerie. Následovala jen bezmoc, spousta otázek a touha po uctění památky zesnulým. Začalo tak dokumentování pietních míst, jako byl rektorát UK Karolinum či schody před samotnou filozofickou fakultou. Byl to velmi silný zážitek, který otřásl snad každým nezávisle na národnosti, věku či povolání.“

 

Anna Boháčová
Narodila se v Praze. Fotografování se věnuje od střední školy. Během studia Mediálních studií na Univerzitě Karlově se v roce 2022 přidala k týmu pražských fotografů mediálního domu Mafra, kde je doposud. Zaměřuje se především reportážní fotografii. Je držitelkou ocenění ČTK pro mladého fotografa v Czech Press Photu za sérii “Happening k masakru v Buči” či ceny Canon za aktualitu „Útok na muzeum“.

   

string(1) "1"