Vyhlášení osmého ročníku Czech Nature Photo

15/01/2024

Czech Photo vyhlašuje osmý ročník soutěže pro fotografy přírody Czech Nature Photo

Přihlašování do nového, již osmého ročníku soutěže Czech Nature Photo bude pro fotografky a fotografy přírody otevřeno od 15. ledna do 18. února. Již tradičně bude současně probíhat soutěž Czech Photo Junior, která je zaměřena na mladé fotografy ze základních a středních škol.

Práce českých a slovenských fotografů zachycujících přírodu doma i ve světě bude možné přihlašovat od 15. ledna do 18. února 2024 prostřednictvím elektronického systému Econtest.

V aktuálním ročníku soutěže Czech Nature Photo je vypsáno šest hlavních kategorií: Savci, Ptáci, Plazi, obojživelníci a podvodní život, Bezobratlí, Rostliny a houby a Krajina. Dále je možné přihlásit snímky do speciálních kategorií Série, Zvířata v lidské péči a Příroda v Praze. Soutěžit se bude tradičně také o Cenu za nejlepší fotografii české přírody.

Ve spolupráci s pražskou zoologickou zahradu je vypsána speciální kategorie Zvířata ve svém prostředí, která se zaměřuje na snímky zachycující volně žijící živočichy v kontextu jejich domovských biotopů a životního prostoru, jehož ochranu je třeba neustále zdůrazňovat. Vítěze kategorie Zvířata ve svém prostředí čeká výstava přímo v zoologické zahradě před informačním centrem.

Odborná mezinárodní porota bude zasedat v Czech Photo Centre 14. března pod vedením fotografa Petra Bambouska, dále v porotě zasednou: fotograf a zoolog Vít Lukáš, rakouský fotograf přírody a zoolog Bernhard Schubert, hudebník a entomolog Dan Bárta a fotograf a ornitolog Libor Vaicenbacher.

Nominace v jednotlivých kategoriích budou vyhlášeny 3. dubna. Slavnostní vyhlášení výsledků se bude konat na začátku května společně se zahájením výstavy oceněných prací v Czech Photo Centre.

Soutěž doprovodí fotografická výstava zahraničního porotce Bernharda Schuberta v galerii Czech Photo Centre v Nových Butovicích.

Czech Photo Junior bude probíhat paralelně se soutěží Czech Nature Photo. Soutěžit se bude ve třech věkových kategoriích. Fotografie budou moci mladí fotografové zasílat do uzávěrky soutěže 18. února přes systém společnosti CEWE. Vyhodnocení těch nejlepších snímků mladých talentů se bude konat společně s profesionální soutěží Czech Nature Photo.

Cílem zapojení mladých fotografů do soutěže je nejenom edukovat, ale hlavně je motivovat k přemýšlení při pořizování vlastních snímků a dívat se kolem sebe fotograficky. Právě Czech Nature Photo je výjimečnou platformou, která cílí na zvýšení mediální a vizuální gramotnosti dětí a mládeže.

Soutěž a výstavu CZECH NATURE PHOTO 2024 pořádají – Czech Photo Centre

Akce se koná pod záštitou ministerstva životního prostředí

Projekt je realizován s finanční podporou hlavního města Prahy a pod záštitou hlavního města Prahy

A pod záštitou městské části Praha 13

Generální partner: Trigema

Partneři: Cewe, Ptáček, Laufen, Soliter, Siko, Fomei, Canon, Samsung, Berlitz, Pictoart, Newton Media, Econtest, Zoo Praha, KRNAP, NP ŠUMAVA, Botanická zahrada, Lesy hl. m. Prahy

Mediální partneři: Mafra, a. s., Rádio DAB Praha, National Geographic, Prima ZOOM, Lidé a Země, Wired

Kontakty a další informace: www.czechphoto.org

Public relations: Anna Vacková, +420 777 093 690, vackova@czechphoto.org

Tisková zpráva ke stažení ve formátu .doc

string(1) "1"