Foto měsíce listopadu 2023 – Roman Vondrouš – Tváře Velké kunratické

Fotografie měsíce

a další příběhy fotografií najdete na našem blogu:

PŘEJÍT NA BLOG

Foto Měsíce
2/01/2024

Porotu soutěže Foto měsíce za listopad zaujal v těsném hlasování soubor Romana Vondrouše z ČTK „Tváře Velké kunratické“. Tradiční přespolní běžecký závod, který se koná vždy druhou listopadovou neděli, byl vyhledávaným motivem nejen sportovních fotografů. Většina snímků vždy vznikala na nejatraktivnějším místě závodu, pro běžce nejtěžším stoupání na vrch Hrádek. Roman Vondrouš ke svým fotografiím říká:

Úvodní foto: Roman Vondrouš

 

„Když jsem se dozvěděl, že budu v neděli 12. listopadu 2023 fotografovat běžecký závod Velká kunratická, zpozorněl jsem. Za sedmnáct let práce v pražské redakci ČTK jsem fotografoval snad už všechny známější akce, ale na Velkou kunratickou jsem se chystal poprvé. Přestože jsem o závodě mnohé informace věděl, stejně jsem si den před akcí ve fotobance ČTK pečlivě prohlédl snímky z minulých ročníků, abych zjistil, které ideální foto pozice zvolit. Nejatraktivnější a nejnáročnější místo závodu se nachází při strmém stoupání na vrch Hrádek, který musí běžci s nasazením všech sil zdolat. Nejdříve jsem tedy fotografoval jakési tradiční záběry: závodníci tento kopec vylézají často po čtyřech, kloužou zpět a špiní se mazlavým blátem. Po chvíli mě zaujaly pohledy do jejich tváří, ve kterých se zračilo vypětí a náročnost, kterým si v této části závodu musí projít. Celkové vizuální atmosféře přispělo příjemné světlo, které sice bylo ostré, ale vzhledem k termínu konání akce sluneční paprsky pro pořizování fotografií měly vhodný úhel. A tak kromě tradičních záběrů, které jako fotoreportér agentuře odevzdat musím, jsem zhotovil i tuto sérii portrétů, a domnívám se, že výše zmiňovanou obtížnost závodu ještě lépe vystihují.“

 

Roman Vondrouš
Roman Vondrouš se narodil v roce 1975 v Pardubicích, absolvoval magisterský program Institutu tvůrčí fotografie při Slezské univerzitě v Opavě. Pracuje již řadu let jako fotoreportér České tiskové kanceláře. Je laureátem první ceny v prestižní mezinárodní soutěži World Press Photo 2013 v kategorii Sport a několikanásobným držitelem ocenění v národní soutěži Czech Press Photo, Včetně titulu Fotografie roku 2020.rafie při Slezské univerzitě v Opavě. Pracuje již řadu let jako fotoreportér České tiskové kanceláře. Je laureátem první ceny v prestižní mezinárodní soutěži World Press Photo 2013 v kategorii Sport a několikanásobným držitelem ocenění v národní soutěži Czech Press Photo včetně titulu Fotografie roku 2020.

   

string(1) "1"