Venkovní výstava Prezidentské okamžiky dorazila na korzo Nových Butovic

Co se u nás děje

zobrazit kalendář akcí

Otevírací doba:
pondělí: ZAVŘENO
úterý - pátek: 11 – 18
sobota - neděle: 10 – 18

Vstupné:
100 Kč / 50 Kč (snížené vstupné)

Adresa:
Seydlerova 2835/4
Praha 5 (Nové Butovice)
Zobrazit na mapě

30/10/2023

Letos uplyne 105 let od chvíle, kdy na Pražském hradě vystřídali dědičné panovníky prezidenti. U příležitosti půlkulatého výročí vzniku Československa a České tiskové kanceláře (ČTK) připravila národní zpravodajská agentura venkovní výstavu zachycující 12 československých a českých prezidentů nejen v oficiálních situacích, ale i v méně formálních okamžicích. Nyní vás výstava dovede až do galerie Czech Photo Centre. Pro veřejnost bude venkovní expozice přístupná do 29. února příštího roku.

Prezidenty na cestách, prezidentské volby i abdikace, prezidenty sportující i churavějící, budování a bourání kultu osobnosti, filmové i divadelní ztvárnění prezidentů, to vše je k vidění na oboustranných panelech.

„Venkovní výstavy na korzu v Nových Butovicích podporujeme pravidelně a jsem velmi rád, že obyvatelé mají ve veřejném prostoru možnost vidět kvalitní fotografie. Tato nová výstava nám připomíná historii prezidentské funkce v naší republice a je to skvělá příležitost nejen pro příjemnou procházku, ale také pro připomenutí minulosti,“ řekl starosta Prahy 13 David Vodrážka.

Výstava čerpá z bohatého fotoarchivu ČTK, její premiéra se tradičně konala na Letní filmové škole v Uherském Hradišti. Na konci září se přesunula na Pražský hrad. V Jižních zahradách u Plečnikovy vyhlídky byla k vidění do konce října. Poté se přesunula do Šumperku a následně do Brna a nyní je zpět v Praze. Výstavu najdete, pokud z metra Nové Butovice vystoupíte směrem k Poliknice Lípa.

“ČTK připravila první putovní výstavu s ‘okamžiky‘ v názvu před pěti lety, když slavila sté výročí svého založení. Letos jsme vyslali do světa už šesté fotografické ‘okamžiky‘. Popáté měla výstava premiéru v Uherském Hradišti na LFŠ, na níž je ČTK jedním z hlavních mediálních partnerů,” uvedla šéfredaktorka zpravodajství ČTK Radka Matesová Marková, která je spoluautorkou výstav.

   

string(1) "1"