Primátor převzal Granty Prahy od Petra Vrabce a Kevina V. Tona

Co se u nás děje

zobrazit kalendář akcí

Otevírací doba:
pondělí: ZAVŘENO
úterý - pátek: 11 – 18
sobota - neděle: 10 – 18

Vstupné:
100 Kč / 50 Kč (snížené vstupné)

Adresa:
Seydlerova 2835/4
Praha 5 (Nové Butovice)
Zobrazit na mapě

19/10/2023

Předání ročního tvůrčího stipendia primátora Grant Prahy se pravidelně koná v Rezidenci primátora hlavního města. Letošní slavnostní předání do rukou pana Bohuslava Svobody se konalo na stejném místě 18. října. Primátor převzal hned dva Granty – od Petra Vrabce Pražské periferie z roku 2021 a od Kevina V. Tona soubor, který dokumentuje stavební změny naší metropole.

„Je mimořádně důležité a zajímavé mít možnost podívat se na to, jak se Praha rozvíjí, vyvíjí a mění. Jsem moc rád, že na fotografiích Grantů máme možnost prohlédnout si evoluci a expanzi metropole. Můžeme vidět, jak v ní pulsuje život a jak roste do krásy. Jsem rád, že hlavní město tuto skvělou, kreativní a inspirující práci podporuje,“ dodává primátor Prahy Bohuslav Svoboda.

Petr Vrabec získal ocenění Grant Prahy od pražského primátora v roce 2021. Po pražských periferiích se vydal 117krát a podle aplikace ušel cca 2500 kilometrů.

„Cílem projektu bylo prochodit s fotoaparátem na krku celou Prahu vyjma historického centra. Prozkoumat zapadlé uličky, bývalé tovární komplexy, opuštěné zahradní kolonie, rumiště kolem skladů, parovody linoucí se městskou krajinou. Praha je plná na první pohled opuštěných míst, která jsou v kontrastu s pulzujícím centrem. Osamocená zarostlá vrata uprostřed polních cest, vraky aut na krajích sídlišť, osady lidí bez přístřeší schované u hlavních tahů v křoví a lesících. Cílem bylo ukázat hlavní město tak, jak ho nezná ani rodilý Pražák,“ popisuje svou celoroční projekt Petra Vrabec.

Petr Vrabec jako freelancer spolupracuje s deníkem Alarm, Romeou, časopisem Romano Voďi. Je dvorním fotografem Greenpeace Česká republika, Milion chvilek pro demokracii, Hnutí duha, Dům zahraniční spolupráce, Limity jsme my, Fridays for future či např. Pirátskou stranou. Jeho fotografie můžete vidět na přebalech knih českých i zahraničních, na LP deskách a objevily se v mnoha časopisech, novinách u nás i v zahraničí. Spolu s organizací Statek Vlčkovice o.p.s. vydal fotografickou knihu Zažít Vlčkovice, která mapuje 10let aktivit této komunity. Je držitelem několika cen na CPP. Má za sebou přes 15 autorských výstav. Nyní je členem fotografické skupiny AKANA.

Druhý Grant Prahy předaný do rukou primátora a Czech Photo se zabývá výstavbou v hlavním městě, která zásadně mění jeho ráz. Do dlouhodobého dokumentování těchto změn se pustil fotograf Kevin V. Ton.

„Hlavní město zažívá největší bytovou výstavbu od roku 1997. Kromě rekonstrukcí stávajících domů a výstavby nových začínají vznikat celé nové čtvrti. Mým záměrem je vytvoření obrazové kroniky, jež mapuje zásadní urbanistické změny v životě Pražanů. Ty sice v současnosti různými způsoby narušují chod města, ale za pár let si tento čas už málokdo vybaví. Soubor funguje jako alternativní paměť, která připomíná jedno ze zásadních období města,“ říká fotograf Kevin V. Ton.

Fotograf Kevin V. Ton pracuje na volné noze, za dobu svého působení ve fotografii získal řadu ocenění. Zaměřuje se zejména na humanistickou dokumentární fotografii a na dlouhodobé projekty. Pokouší se zachytit prchavé fragmenty představení, kterému všichni společně říkáme život.

Grant Prahy je součástí soutěže Czech Press Photo už od počátků. Dává fotografkách a fotografům možnost do hloubky zpracovat vlastní téma s motivem Prahy. K jeho získání je potřeba kromě zaslání fotografii připravit tzv. explikaci, kde tvůrce popíše téma a jeho zpracování. Přihlášené projekty projde odborná porota Czech Press Photo, která primátorovi několik souborů doporučí.

Soutěž a výstavu Czech Press Photo 2023 pořádá Czech Photo, o. p. s., pod záštitou prezidenta republiky, primátora hlavního města Prahy a ministra kultury.

Za finanční podpory hlavního města Prahy

Generální partner: Trigema

Spolupořadatel výstavy: Národní muzeum

Partneři: Koupelny Ptáček, CeWe, eContest, Siko, Renomia, Berlitz, Pictoart, Canon, Eizo, Samsung, Laufen, Nielsen, Soliter, Newton Media, VDV, UNHCR,

Hlavní mediální partner: Český rozhlas 1 – Radiožurnál

Mediální partneři: ČTK, Reflex, Rádio DAB Praha, Prima ZOOM, Lidé a Země

   

string(1) "1"