Příběh fotografie – Jan Pokluda – Král doubravy

Fotografie měsíce

a další příběhy fotografií najdete na našem blogu:

PŘEJÍT NA BLOG

Foto Měsíce
28/08/2023

Výstava Czech Nature Photo končí už tuto neděli, tak neváhejte a vydejte se poznat fantastický svět zvířat a přírody. Důkazem toho, že není nutné za dobrý snímkem jezdit do zahraničí, je fotografie Jana Pokludy, který za svého roháče získal druhé místo v kategorii Cena za nejlepší fotografii české přírody.

Úvodní foto: Jan Pokluda

„Fotografii tohoto pětinohého jedince roháče obecného – tedy našeho největšího brouka, jsem udělal jednoho červnového večera v lese za domem. To jen potvrzuje mé přesvědčení, že za dobrou fotkou, člověk nemusí jezdit přes půl světa, ale ty nejlepší snímky mohou vzniknout i někde za humny.

Roháč je znám jako ohrožený druh nížinných starých listnatých lesů s dostatkem mrtvého dřeva. U nás na jihu Moravy tyto biotopy ještě zůstaly, a tak se v nich roháčům celkem daří. Dá se říct, že spíš, než roháči jsou ohroženy biotopy, které potřebují k životu, a právě těch v Evropě za poslední století rapidně ubylo. Roháč se vyvíjí v trouchnivém odumřelém dřevě a jeho vývoj z vajíčka až do dospělého jedince může trvat až 5 let. Naproti tomu život dospělce je poměrně krátký a trvá obvykle něco kolem měsíce. Samci roháčů jsou pověstní svými boji o samičku, při kterých mnohdy dochází k jejich zranění a ztráta některé z končetin pro ně není ničím neobvyklým.

Daného dne jsem vyrazil fotografovat roháče především na širší ohnisko s cílem dostat do snímků i něco z prostředí, ve kterém roháči žijí. Když ale slunce zapadlo, na obloze se na chvíli objevily červánky, a tak mě napadlo zkusit zachytit roháče spolu s nimi na delší sklo. Tak vznikl tenhle minimalisticky laděný snímek,“ říká autor.


 

Jan Pokluda

Pochází z Litomyšlska, posledních 7 let se živí jako psychoterapeut v Brně. S focením začal kolem roku 2016. Jelikož v rámci své profese zažívá poměrně hodně kontaktu s lidmi, volný čas pak tráví nejčastěji tam, kde naopak moc lidí nebývá – tedy v přírodě, v horách a v člověkem minimálně dotčených oblastech. Tak nějak přirozeně si na své cesty vždycky brával foťák. Dostal se s ním do mnoha rozličných biotopů – indické části Himálaje, na Kavkaz, jihoamerických And, amazonských pralesů, ale nejvíce snímků udělal v rozličných biotopech celé Evropy. Fotografuje převážně volně žijící zvířata, ale i rostliny, krajinu a les. Některé jeho fotografie byly oceněny v soutěžích – Wild Art Photographer of the Year a Czech Nature Photo.

   

string(1) "1"