Foto měsíce července 2023 – Roman Vondrouš – Nepokoje u soudu

Fotografie měsíce

a další příběhy fotografií najdete na našem blogu:

PŘEJÍT NA BLOG

Foto Měsíce
23/08/2023

Porotu soutěže Foto měsíce v těsném hlasování nejvíce zaujaly snímky Romana Vondrouše z protestu a následného policejní zásahu v budově soudu. Desítky lidí přišly 26. července 2023 k Obvodnímu soudu pro Prahu 8 podpořit Patrika Tušla a Tomáše Čermáka kvůli jejich pronásledování a obtěžování šéfa České lékařské komory Milana Kubka v době koronavirové pandemie. Roman Vondrouš k fotografování říká:

Úvodní foto: Roman Vondrouš

 

Fotografovat podobné akce, kde dochází ke konfliktům osobně nemám rád, ať už se jednalo o tuto událost nebo jiné demonstrace, happeningy. Někdy se totiž stane, že se situace vyhrotí a začne mela, jak tomu bylo i v tomto případě. Zpočátku to sice nevypadlo, že se přívrženci obžalovaných do potyčky zapojí, ale to se během pár minut změnilo a došlo k jejich střetu s policií, justiční stráží a následně i těžkooděnci. Fotoreportérům pak nezbývá nic jiného než být opravdu co nejblíže i s potenciálním rizikem, že schytají nějakou tu ránu. Jen tak však pořídí výmluvné snímky, protože v tom okamžiku je situace krajně nepřehledná a nikdo neví, jak se dál bude vyvíjet. Na pečlivé kompozice není čas a částečně je to i o štěstí, zda stojíte v té správné chvíli na správném místě a podaří se vám zachytit ty nejdůležitější momenty, které o samotném incidentu vypovídají.

 

Roman Vondrouš

Roman Vondrouš se narodil v roce 1975 v Pardubicích, absolvoval magisterský program Institutu tvůrčí fotografie při Slezské univerzitě v Opavě. Pracuje již řadu let jako fotoreportér České tiskové kanceláře. Je laureátem první ceny v prestižní mezinárodní soutěži World Press Photo 2013 v kategorii Sport a několikanásobným držitelem ocenění v národní soutěži Czech Press Photo, Včetně titulu Fotografie roku 2020.

   

string(1) "1"