Czech Photo Junior

Příběhy fotografií Czech Photo Junior – Mladší žáci

Fotografie měsíce

a další příběhy fotografií najdete na našem blogu:

PŘEJÍT NA BLOG

Foto Měsíce
17/08/2023

Už jistě víte, že nedílnou součástí našich soutěží je Czech Photo Junior. Právě žáci a studenti dokáží zachytit skvělé snímky trochu jinou perspektivou, řekněme svěží. My vám představíme, jak právě očima dětí fotografie vznikají. V dnešním článku najdete hned tři příběhy oceněných snímků od nejmladších účastníků. Jejich snímky jsou vystaveny převážně ve venkovní expozici Czech Nature Photo na Nových Butovicích, tak se přijďte podívat a inspirovat.

Mladší žáci
 

1. místo – Jakub Jelínek – Souboj

„Souboj užovky hladké se slepýšem křehkým jsem fotil v Bystřici pod Hostýnem na lesní pěšině nedaleko od opuštěného lomu. Všude byl klid, jen na zemi se něco hýbalo. Bylo to mládě užovky hladké, která dusila slepýše křehkého. Slepýš byl poraněný, a tak nezbývalo mnoho, aby ho užovka uškrtila. K focení jsem použil blesk, kterého se užovka zalekla, a tak se rychle odplazila do vysoké trávy. Byl to napínavý boj,“ popisuje vznik snímku Jakub.

 

2. místo – Anežka Veselá – Srsti z Afriky

„Poznáte, komu patří? Celý rok jsem jezdila do Safari park Dvůr Králové nad Labem a fotografovala srsti afrických zvířat. Díky tomu, že se zná můj tatínek s ošetřovateli a zoology v Safari Parku, jsem měla možnost se k některým zvířatům dostat do bezprostřední blízkosti a při fotografování si je i pohladit, jako například nosorožce dvourohého, želvu obrovskou, chameleona a hroznýše madagaskarského.

Většinu zvířat jsem fotografovala na velmi krátkou vzdálenost a nemusela tak používat při fotografování dlouhý a těžký bílý objektiv (teleobjektiv). Z desítek fotografií srstí zvířat z Afriky bude zahájena v květnu výstava (interaktivní) v Muzeu východních Čech v Hradci Králové. Tam budou školáci i dospěláci hádat, kterému zvířátku patří srst na fotografii. Nejvíc se mi líbí chameleon a krunýř želvy,“ říká o své sérii Anežka.

 

3. místo – Tereza Hospodářová – Muchomůrka

„Často chodíme na rodinné procházky se psy do našeho oblíbeného lesa. V houbařské sezóně jsme narazili na krásné místo plné červených muchomůrek. Neodolala jsem a musela pořídit pár fotografií. Jsem moc ráda, že se moje fotka povedla,“ popisuje úlovek z procházky Tereza.

string(1) "1"