Příběh fotografie – Václav Sojka – Požár v Českém Švýcarsku

Fotografie měsíce

a další příběhy fotografií najdete na našem blogu:

PŘEJÍT NA BLOG

Foto Měsíce
8/08/2023

Fotograf Václav Sojka získal v letošním ročníku dvě ceny – 1. místo v kategorii Rostliny a Houby a 3. místo v kategorii Krajina. Obě fotografie mají společné téma, což je ničivý požár v Národním parku České Švýcarsko. Václavu Sojkovi se podařilo zachytit celkovou zkázu, a poté i následnou obnovu lesa, který bojoval o svůj život. Jak fotografie vznikly, se dozvíte v článku.

Úvodní foto: Václav Sojka

 

 

Hasivka orličí – Rostliny a houby

„Velký lesní požár řádil v Českém Švýcarsku od 23.7.2022 do 12.8.2022. Už deset dní po jeho uhašení, vyrůstaly ze země spálené na uhel první vetší rostliny – hasivky orličí. Ty mají díky hluboko rostoucímu oddenku schopnost zarůstat spáleniště jako jedny z prvních,“ popisuje v prvním příběhu autor.

 

 

Krajina – Krajina spáleného lesa

„Než přišli lidé, rostl na tomto kousku krajiny jedlobukový prales. Počátkem devatenáctého století jsme ho nahradili smrkovou monokulturou. Tu zahubila počátkem dvacátého století přemnožená bekyně mniška. Tak jsme sem opět vysadili smrkovou monokulturu… Počátkem dvacátého prvního století zahubil lýkožrout smrkový (kůrovec) i tuto smrkovou monokulturu. Suchý smrkový porost pak zapálil nezodpovědný člověk. Totálně vyhořelý kousek lidmi zkoušené krajiny stojí na začátku svého oživení. Dáme přírodě šanci nebo tady opět něco vysadíme?“ ptá se Václav Sojka.

 

Václav Sojka

Motivací jeho fotografické práce je už 30 let ochrana přírody. Sojkovy fotografie krajiny a přírody Českého Švýcarska jsou součástí nejrůznějších informačních a vzdělávacích tiskovin Správy NPČŠ, několika knih, desítek kalendářů. Je zaměstnán u Správy NPČŠ. Nikoli jako fotograf. Zachycuje duši krajiny tak, jak ji vidí a vnímá. Vnímá a fotografuje přírodu živou i neživou.

   

string(1) "1"