Foto měsíce června 2023 – Ondřej Deml – Každodenní život na Ukrajině

Fotografie měsíce

a další příběhy fotografií najdete na našem blogu:

PŘEJÍT NA BLOG

Foto Měsíce
26/07/2023

Ruská vojenská agrese na Ukrajině trvá již rok a pět měsíců. Čeští zpravodajští a dokumentární fotografové opakovaně na Ukrajinu cestují a fotografují tam. Kromě záběrů přímo z míst ozbrojeného konfliktu dokumentují i běžný, každodenní život ukrajinských obyvatel. Jedním z nich byl i Ondřej Deml, který pracuje pro Českou tiskovou kancelář. V červnu letošního roku fotografoval na Ukrajině a jeho snímky oslovily porotce nejvíce. Ondřej Deml tak získává cenu Foto měsíce června a sám ke svým snímkům říká:

Úvodní foto: Ondřej Deml / ČTK

 

„Série snímků zachycující každodenní život na Ukrajině vznikla v rámci reportážní cesty pro zpravodajství ČTK do země, která je již téměř rok a půl ve válce se sousedním Ruskem. Důsledky konfliktu jsou snadno viditelné i v místech, kam ruské tanky nedojely. Mým cílem bylo mimo jiné i zachytit život v ukrajinských městech, kterým sice hrozí riziko odstřelování, nicméně jejich obyvatelé se snaží vést normální život tak, jako ho žili před únorem minulého roku. Kromě tohoto tématu jsme však s kolegyní, která zajišťovala textovou část reportáží, pokrývali například také důsledky povodní na jižní Ukrajině po zničení Kachovské přehrady nebo léčbu vojáků, kteří kvůli válce přišli o končetinu.“

 

Ondřej Deml

Po absolvování gymnázia studuje na Univerzitě Karlově politologii a mezinárodní vztahy. Fotografuje od roku 2005, přičemž posledních 7 let se věnuje převážně reportážní fotografii. Od roku 2016 je fotoreportérem České tiskové kanceláře (ČTK).

   

string(1) "1"