Příběh fotografie – mladší žáci – Anežka Veselá, Tomáš Mareš a Martin Havel

Fotografie měsíce

a další příběhy fotografií najdete na našem blogu:

PŘEJÍT NA BLOG

Foto Měsíce
25/07/2023

Vzhledem k tomu, že se výstava Czech Press Photo blíží ke konci představíme vám všechny příběhy fotografií od našich nejmladších účastníků Czech Photo Junior. Právě snímky dětí jsou nyní už jsou nedílnou součástí výstavy. Začneme 1. místem, které získala Anežka Veselá za sérii, v níž nafotila v maskách své kamarády ve školce. Následují příběhy Tomáše Mareše a Martina Havla, ti získali 2. a 3. místo.

Foto: Czech Photo Junior

 

„Série vznikla 1. března. Jsou to portréty mých kamarádů v lesní školce U Tří veverek při masopustu. Masopust je slavnostní období mezi Vánocemi a Velikonoci. Karnevalový průvod na Novém Hradci Králové pokračoval ze školky do nedalekého domova seniorů U Biřičky. Tam jsme babičkám a dědečkům zpívali písničky. Tydli, fidli bumtarata otevřete kmotře, vrata! Maškary k vám přišly, hej, začal masopustní rej,“ tak popisuje Anežka masopustní veselí.

Dále nahlédneme do příběhu fotografie s názvem Salto II. Tomáše Mareše, který za ni získal druhé místo v kategorii Mladší žáci. "Před rokem jsem byl na výstavě fotografií, kde jsem obdivoval fotky v kategorii Czech Photo Junior a byl nadšený, když jsem zjistil, že bych se příště mohl taky zúčastnit. Jenže jsem pak na to úplně zapomněl. Až v září 2022 jsem si v časopise přečetl, že je uzávěrka do soutěže 30.9. A zrovna druhý den měla být u nás v parku přehlídka flyboardingu. Tak mi přišlo jako dobrý nápad, zkusit vyfotit soutěžící. Ti byli opravdu dobří a předváděli salta, dvojitá i trojitá, tzv. supermana, slalom a jiné kousky. Byla to opravdu hezká podívaná a já jsem si domů přinesl spoustu fotek. Jsem moc šťastný, že jedna z mých fotek se líbí,“ popisuje vznik akčního snímku mladý fotograf.

Třetí příběh je od Martina Havla, kterému s popisem příběhu pomohl jeho dědeček Jan Týc. „Výtvarná fotografie je vždy o hře světel a stínů. A pro Martina i o tom, co ho v daném momentu zaujme. Na jedno takové hledání světla a stínu a zajímavých momentů jsme se vypravili s Martinem jedno pozdní slunečné odpoledne. Martin chodil a fotil vše co jej zaujalo. Najednou Martínek zavolal: „Dědečku podívej… tudy projel, je tu stopa. A taky je tu stín a taky světlo a podívej, je to nekonečný!“ Martin zvedl svůj Canon EOS 100D s objektivem Sigma 10/2.8 EX DC HSM diagonal fisheye a snímek byl na světě“.

Martin Havel je osmiletý kluk, žák 2.B. při Jedličkově ústavu, který miluje přírodu a všude s sebou nosí svůj fotoaparát a fotí, co ho v daném momentu zaujme. Tak vznikají jeho nejlepší snímky. Stejným dílem okamžiku a náhody vznikla i jeho loňská vítězná fotografie. Martinovi byla diagnostikována epilepsie a autismus, což znamená, že má velký problém v komunikaci, v porozumění řeči a sociální interakci. To, co pro běžného člověka je naprosto normální, je pro něj nedosažitelný cíl. Fotografie je Martinův způsob komunikace s okolním světem.

 

string(1) "1"