Příběh fotografie – Jana Mensatorová - Až tohle skončí. Příběh Terezy Vytlačilové

Fotografie měsíce

a další příběhy fotografií najdete na našem blogu:

PŘEJÍT NA BLOG

Foto Měsíce
24/07/2023

V Czech Press Photo se objevují fotografie ze kterých mrazí, někdy čistě vizuálně, někdy tím, jak působí na diváka a co se za nimi skrývá. To je případ portrétů Jany Mensatorové, která dokumentovala mladou sportovkyni Terezu Vytlačilovou. Tereza se stala obětí sexuálního násilí od osoby, které bezmezně věřila. Její příběh najdete právě na webu Bez Frází. Na webu Czech Photo se dočtete, jak vznikaly fotografie, které příběh doprovází.

Foto: Jana Mensatorová

 

„Příběh fotografií je zároveň příběhem fotografované. Příběhem Terezy Vytlačilové. Právě její silné osobní vyprávění se v nich odráží, je jim inspirací.

Nelze popsat pocity z příběhu dívky, na které páchal sexuální násilí její vlastní trenér. Lze je promítnout do procesu tvorby a do výsledné fotografie. Tíhu minulosti i sílu žít pro budoucnost. To vše nám Tereza svěřila.

Snažím se do snímků nepropisovat sama sebe, ale nechat na sebe působit osobnost, která stojí před objektivem. Chci se o ní dozvědět co nejvíc, poznat její energii a nastavení. Pak nemusím přemýšlet, stačí se oddat vlastním pocitům a spoléhat na řemeslné schopnosti.

I s Terezou jsme ztratily pojem o čase. Začaly jsme v centru Prahy, pokračovaly na strahovský stadion Evžena Rošického a nakonec potkaly starý reliéf na zdi. Při focení se více a více poznávaly a toho si vážím stejně jako výsledných fotografií,“ popisuje autorka proces focení.

 

Jana Mensatorová

Jana Mensatorová je volná fotografka, pohybující se v oblasti sportu i kultury. Je spojena především s projektem Bez frází, jehož je součástí od samého vzniku v roce 2016.

string(1) "1"