Výstavu 28. ročníku Czech Press Photo v Národním muzeu můžete navštívit již jen do konce července.

19/07/2023

Tísíce přihlášených fotografií, víc než dvě stovky soutěžících, nedůležitější témata předchozí roku. Následuje několik měsíců tvrdé práce a vznikne výstava, která trvá šest měsíců v té nejkrásnější budově v samém srdci Prahy – Národním muzeu. Desítky tisíc návštěvníků, komentované prohlídky, den s Czech Press Photo. A jaká tedy byla letošní výstava, která představuje ty nejlepší české novinářské fotografie?

Zahájili jsme ceremoniálem vyhlášení vítězů v západní dvoraně Národního muzea. Slavnostní večer uváděl moderátor Vladimír Kroc a v celém jeho průběhu vystupovali akrobati z Cirk La Putyka.

V průběhu výstavy se konalo pět komentovaných prohlídek pro veřejnost. Návštěvníkům jsme odhalili něco ze zákulisí i příběhy vzniku fotografií. Prohlídky vedli: Dan Materna, manažer Czech Press Photo, Petr Mlch, předseda mezinárodní poroty Czech Press Photo, Veronika Souralová, ředitelka Czech Photo, Lukáš Bíba, fotograf Economia, Kevin V. Ton, Roman Vondrouš, fotograf ČTK a Milan Jaroš, fotograf týdeníku Respekt.

Dále jsme pořádali komentované prohlídky pro studenty základních, středních i uměleckých škol. Výstavu vidělo téměř 2500 studentů z celé České republiky.

Vrcholnou akcí byl celodenní nabitý program – Den s Czech Press Photo. Celý den probíhaly autorské prezentace fotografů, doplněné dvěma komentovanými prohlídkami výstavy. Své nejnovější práce představili – Lukáš Bíba z mediálního domu Economia - Jak se fotografuje Cirk La Putyka, Kevin V. Ton - Grant Prahy a Streetfoto, Martin Divíšek z agentury EPA - Jak se fotografují LOH, Filip Singer z agentury EPA - Fotograf a porotce, Lukáš Kaboň z Deníku – Vlak na Ukrajinu.

V závěru dne se konal krátký diskuzní panel o významu novinářské fotografie v době války. Panelu se účastnila ministryně obrany Jana Černochová, dalšími hosty byli poslankyně Eva Decroix, Alexandr Vondra, Poslanec Evropského parlamentu a místopředseda ODS, Vitalij Usatyj, Chargé d'affaires, a.i., Ukrajinské velvyslanectví v ČR. Fotografy reprezentovali Vojtěch Dárvík Máca, Jakub Plíhal (Economia), Lenka Klicperová a Lukáš Kaboň (Deník). Svou techniku zde představovali Canon, Cewe, Fomei, Samsung

V prostorách výstavy se konaly speciální akce pro naše významné partnery a sponzory.

Děkujeme všem podporovatelům v čele s generálním partnerem, společností Trigema, Ministerstvu kultury, MHMP, Národnímu muzeu, společnostem Koupelny Ptáček, CeWe, Econtest-EOX, Siko, Renomia, Berlitz, Pictoart, Canon, Eizo, Samsung, Fomei, Laufen, Soliter, Newton Media, VDV, UNHCR, ČTK, Reflex, Radio DAB.

Děkujeme hlavnímu mediálnímu partnerovi Český rozhlas Radiožurnál za propagaci výstavy a rozhovory s oceněnými autory.

Na realizaci výstavy se podílel tým Czech Photo – Veronika Souralová, Dan Materna, Radka Humlová, Markéta Dufková, Petr Kryštůfek, Anna Vacková, Kristýna Konečná, Oleg Homola.

Architektkou výstavy byla Hana Smitková. Výstavu realizovala společnost Artelo.

string(1) "1"