Příběh fotografie – Jiří Šneider – Těžce pracující

Fotografie měsíce

a další příběhy fotografií najdete na našem blogu:

PŘEJÍT NA BLOG

Foto Měsíce
10/07/2023

Výstava Czech Press Photo v Národním muzeu se pomalu chýlí ke konci. Nepromeškejte příležitost poznat příběhy, které se skrývají za fotografiemi. Například fotograf Jiří Šneider se vydal do Bangladéše, kde dokumentoval ty, kteří tvrdě pracují v nejrůznějších prostředích. Celý příběh najdete v článku.

Foto: Jiří Šneider

 

"Po první fotografické cestě do Bangladéše v lednu roku 2018 jsem věděl, že se do této země vrátím. Jako fotograf dokumentarista jsem byl Bangladéši fotograficky naprosto fascinován obrazy každodenního života nejchudších lidí na světě. Práce v loděnici, vykládání uhlí, cihel a písku z lodí, výroba cihel, pěstování rýže, rybaření. To všechno a mnoho dalšího může fotograf na cestách po bývalém Bengálsku dokumentovat.

V lednu roku 2022 po covidové odmlce, vlastně ještě při odezníváni pandemie, jsem se do této země vydal znovu. Na místa již známá, ale i nová, kde jsem s jistou dávkou odvahy, blízko lidem, zachycoval to těžké břímě, které snad každý obyvatel této země na sobě nese. Mé fotografie zachycují z bezprostřední blízkosti dění při vykládce uhlí a oceli v hlavním městě Dháce, dále nabízejí pohled do loděnice ve čtvrti Hasnabad a z oblasti výroby cihel poblíž hlavního města. Pokud jako vetřelec nenarušíte rytmus jejich práce a projevíte obdiv nad jejich houževnatostí, získáte jako fotograf neuvěřitelný prostor pro různé obrazové scény."

Jiří Šneider

Žije a fotograficky působí převážně v Českém Krumlově. Žánrově zakotvil u reportážního, portrétního a cestovatelského fotografování. Z destinací jako Arménie, Náhorní Karabach, Bangladéš, Kyrgyzstán, Japonsko přiváží fotografie převážně místních lidí v různých situacích - doma, při práci, ve společnosti, na ulici či při náboženských obřadech. Pracuje jako volný fotograf, je členem APF ČR a držitelem evropského titulu QEP a EFIAP/b.

string(1) "1"