Příběh fotografie – Ondřej Prosický – Na stráži

Fotografie měsíce

a další příběhy fotografií najdete na našem blogu:

PŘEJÍT NA BLOG

Foto Měsíce
29/06/2023

Snímek Ondřeje Prosického nezaujal pouze mezinárodní porotu Czech Nature Photo, ale i čtenáře magazínu Lidé a Země, kteří ho zvolili nejlepším snímkem v hlasování na webu magazínu. Snímek kulíška patagonského vznikl v parku Torres del Paine a celý příběh najdete v článku.


Foto: Ondřej Prosický

 

„Kopce Národního parku Torres del Paine neobývá v zimním období mnoho druhů ptáků. I proto, že v něm není mnoho lesních biotopů. Spíše se jedná o hornatý a kopcovitý terén bez vzrostlejší vegetace, tráva a zakrslé keře, které musí odolávat silným větrům jsou v oblasti vyhlášené. Jakmile se v krajině nějaký lesík objeví, je velká šance na nejvyšších stromech pozorovat kulíšky patagonské (Glaucidium nana). Trčí na špičkách stromu, stejně jako náš evropský kulíšek nejmenší. Jen ty stromy a krajina vypadají v Patagonii jinak,“ popisuje autor snímku vznik fotografie.

 

Ondřej Prosický

Fotograf divokých zvířat, píšící autor, lektor, copywriter, průvodce, a především milovník přírody. Na snímcích chce nápaditě zaznamenat chování zvířat v jejich přirozeném prostředí. Při cestách za přírodou po celém světě si zamiloval zejména Arktidu a tropické oblasti Střední Ameriky. Pravidelně pořádá fotografické workshopy v Česku, ale i ve Finsku a v Kostarice, které už navštívilo tisíc fotografů. Je členem Asociace profesionálních fotografů ČR a Evropské federace profesionálních fotografů, která mu v roce 2011 udělila titul QEP, jak prvnímu fotografovi v kategorii Wildlife Photography. Má za sebou přes 50 autorských výstav a každoročně získává ocenění z celého světa. Fotografem na volné noze je šestým rokem se snahou živit se pouze autorskou tvorbou. Tvrdí, že při prvním náznaku toho, že při fotografování nepropaguje divokou přírodu, ale jen sebe, se vrátí k původní profesi inženýrského geologa.

string(1) "1"