Foto měsíce května 2023 – Petr David Josek – Korunovace krále Karla III.

Fotografie měsíce

a další příběhy fotografií najdete na našem blogu:

PŘEJÍT NA BLOG

Foto Měsíce
29/06/2023

Nepochybně velkou historickou událostí, kterou sledoval v médiích i na televizních obrazovkách doslova celý svět, byla korunovace krále Karla III. Během ní se ulice Londýna proměnily v nezapomenutelnou scénu radosti a oslav.

 

Úvodní foto: Petr David Josek / AP

Město bylo naplněno lidmi, kteří přišli přivítat a pozdravit svého nového panovníka. Korunovaci krále sledovalo a dokumentovalo i mnoho českých fotografů. Několik souborů z této události posuzovala porota v soutěži Foto měsíce Czech Press Photo, a jeden z nich, od Petra Davida Joska z AP zaujal porotu nejvíce. Petr David Josek získal za sérii Korunovace krále Karla III. ocenění Foto měsíce května a sám popisuje, jak jeho fotografie vznikly:

„Poté, co jsem v loňském roce fotografoval loučení a pohřeb britské královny Alžběty II., jsem byl velmi rád, že jsem dostal příležitost fotografovat korunovaci krále Karla III. Svým způsobem to bylo zakončení jednoho příběhu. Z agentury AP, pro kterou pracuji, nás dokumentovalo korunovaci celkem deset fotografů. Já dostal pool – pozici přímo proti Buckinghamskému paláci. Mým hlavním úkolem bylo fotografovat královskou rodinu na balkoně paláce. Na místě vyhrazeném pro fotografy jsem musel být již v 5.30 ráno a čekat až do tří odpoledne. Navíc celý den pršelo. Přesto si velmi považuji, že jsem byl svědkem této historické události, a že jsem dostal šanci tento moment zaznamenat.“

 

Petr David Josek

Petr David Josek

Petr David Josek pracuje pro Associated Press, pokrývá události České republiky a Slovenska. Fotografoval hlavní sportovní akce včetně pěti olympijských her, tři fotbalové mistrovství světa a mnoho dalších. Mimo jiné zachytil válečné konflikty v Iráku a východní Ukrajině, civilní nepokoje v Maďarsku, Turecku, Praze a mnoho dalších významných zpravodajských událostí. V Praze pracuje jako součást tzv. Cross-format týmu úzce spolupracujícího s textem a videem. V soutěži Czech Press Photo získal 15 ocenění.



string(1) "1"