Příběh fotografie – Petr Bambousek - Leguáni mořští

Fotografie měsíce

a další příběhy fotografií najdete na našem blogu:

PŘEJÍT NA BLOG

Foto Měsíce
20/06/2023

Dostáváme se k příběhům fotografie ze soutěže Czech Nature Photo, jako první vám představujeme fotografii Petra Bambouska, kterou pořídil na Galapágách a získal za ní druhé místo v kategorii Plazi, obojživelníci a podvodní život. Proč se leguáni vydali na ostrůvek, se dozvíte přímo v článku.


Foto: Petr Bambousek

 

„Leguáni mořští z Galapág se živí mořskými řasami pod hladinou. Poté vyplavou na pevninu, kde se nehybně sluní a tráví potravu. Při focení bahňáků na pobřeží jsem si všiml, že příliv postupně vytvořil z jedné skalky malý ostrůvek, kam se vydrápali dva leguáni. Silné vlnobití ostrůvek s leguány neustále bičovalo a napadlo mě zkusit ten moment zachytit pomocí delšího času. Na přímém slunci byly ovšem pomalé časy nemyslitelné. Umístil jsem foťák na stativ a využil vestavěného ND Filtru ke zpomalení expozice. Ve spojení s nízkým ISO 80 šlo i za plného slunce pořídit snímek na 1s expozice, což k zachycení pohybu vln krásně stačilo. Po několika pokusech se mi podařilo zachytit moment, který jsem si přál. Leguáni asi po minutě ostrůvek opustili a přesunuli se na pevninu, kde jim vlny život neztrpčovaly, popisuje vznik fotografie autor.

 

Petr Bambousek

Petr se zaměřuje výhradně na fotografii zvířat a přírody. Za tím účelem podniká každý rok řadu výprav zejména do tropických krajin. Snaží se lidem přiblížit rozmanitost přírody jako celku, takže se věnuje širokému spektru motivů od makra přes ptactvo až po velká zvířata. Pro jeho tvorbu jsou typické čisté a nápadité kompozice, které získaly celou řadu mezinárodních ocenění v těch nejprestižnějších soutěžích světa – Wildlife Photographer of the Year, Nature’s Best Photography, Nature Photographer of the Year, Bird Photographer of the Year, Sony World Photo Awards, Czech Press Photo či Czech Nature Photo. Petrovu tvorbu můžete vidět v řadě časopisů, knižních publikacích i na mnoha besedách a výstavách. Své postřehy také publikuje na svých webových stránkách, facebookovém a instagramovém profilu. Každoročně pořádá celou řadu workshopů u nás i v zahraničí, které pomáhají fotografům proniknout do tajů fotografie přírody. Vydává i výuková videa, kde popisuje svůj přístup k tvorbě a následným úpravám v počítači.

string(1) "1"