Příběh fotografie – Czech Photo Junior - Sára Burešová - Ze života chrtaře

Fotografie měsíce

a další příběhy fotografií najdete na našem blogu:

PŘEJÍT NA BLOG

Foto Měsíce
1/06/2023

Czech Press Photo už druhý rok doprovází Czech Photo Junior, kam žáci a studenti posílají své příběhy. Letos mezi nimi byla například Sára Burešová, která za svou sérii Ze života chrtaře získala druhé místo v kategorii Studenti středních škol. Jak takový život chovatele psů vypadá, se dozvíte v článku. Fotografie Sáry Burešové můžete vidět na výstavě Czech Press Photo v Národním muzeu.

Foto: Sára Burešová / Czech Photo Junior

 

„Již deset let se naše rodina zabývá adopcí vysloužilých dostihových chrtů z Irska a loveckých chrtů ze Španělska. V Irsku se využívají chrti plemena greyhound. Tito psi jsou známí především svojí rychlostí, která dosahuje rychlosti až 65 km/h. Díky svým běžeckým výkonům jsou využíváni jako závodní stroje, které přináší svým majitelům za vítězství nemalé obnosy peněz. Když greyhoundi zestárnou nebo přestanou podávat výkony, stanou se pro majitele nepotřebnými. Nejčastěji končí na ulicích s nejrůznějšími typy zranění nebo se jich majitelé zbaví. Jindy je odvedou do likvidační stanice, kde mohou zůstat nanejvýš tři dny, poté jsou pracovníky stanice utraceni. Greyhoundi se v Irsku dožívají pouze 3–5 let.

Oproti tomu ve Španělsku se využívají chrti plemena španělský galgo. Tito drobnější, zato však vytrvalejší plemena chrtů našli své uplatnění v lovu. Samozřejmě i lovy mají svůj háček, protože probíhají pouze v období lovecké sezóny, která je ve Španělsku zahájena v listopadu a ukončena v únoru. Po lovecké sezóně se opět lovci zbavují svých psů a nechávají si pouze nejsilnější členy smečky. Zbavování probíhá mnohdy velmi brutálními způsoby (oběšení, zastřelení).

Naše smečka se aktuálně skládá ze čtyř adoptovaných chrtů – Jodie Foster, Letty, Balli, Amador. Každý k nám do rodiny přijel se stínem své minulosti. Ať už to byl strach z lidí, zjizvená vyhublá tělíčka potažená kůží nebo neřešená zlomenina, která vznikla úderem či zraněním při závodě. To, co si prožili si ani člověk nechce představovat. Za deset let jsme zachránili již pět chrtů, kteří by bez adopce neměli šanci žít. Byli by zranění a opuštění na ulicích nebo by byli zabiti, protože by se stali nepotřebnými.

Díky neziskovým organizacím se chrti převáží nejen do České republiky, ale taky do Německa, Rakouska nebo Slovenska. Neziskové organizace se starají o převoz psů, hledání nových adoptivních rodin nebo zajišťují finance pro veterinární zákroky, které chrti v zahraničí musí podstoupit. V České republice působí například organizace Chrti v nouzi, Galgo v nouzi nebo Galgos de la Estrella.

I přes medializaci je tato problematika stále mezi mnohými lidmi velkou neznámou. Cílem tohoto souboru je ukázat lidem, jak by mohl žít každý chrt, kdyby nebyl člověkem využíván jako stroj a upozornit na nelidské zacházení s těmito zvířaty,“ tak popisuje nelehký život chrtů autorka fotografií.

 

string(1) "1"