Boj medvědů se stal fotografií roku sedmého ročníku Czech Nature Photo

10/05/2023

V galerii Czech Photo Centre na slavnostním ceremoniálu předání cen byli vyhlášeni vítězové soutěže pro fotografky a fotografy přírody Czech Nature Photo. Mezinárodní porotu jednoznačně oslovil snímek slovenského fotografa Miroslava Ondruše, který zachytil souboj medvědů, a udělila mu titul Fotografie roku. Vítěze vybírala odborná porota s účastí španělského fotografa Roberta Garcíi-Roy z více než 2400 fotografií. Do soutěže své práce poslalo 254 fotografek a fotografů z České a Slovenské republiky. Do třetího ročníku soutěže pro žáky a studenty Czech Photo Junior se přihlásilo 157 soutěžících; ti zaslali skoro 1500 snímků.

 

Sedmý ročník výstavy Czech Nature Photo se bude letos konat hned na dvou místech. Ve venkovní expozici se představí převážně studenti a žáci základních a středních škol. Ta se nachází u východu z metra Nové Butovice na bulváru směr poliklinika Lípa a dovede návštěvníky až do galerie Czech Photo Centre, kde budou vystaveny oceněné a vybrané snímky profesionálních fotografek a fotografů. Výstava bude pro veřejnost otevřena od 11. května.

„Fotografie zápasících medvědů byla jako vítězná vybrána jednomyslně celou porotou. Zachycuje chvíli, kdy medvědí matka brání své mladé. Je technicky skvěle provedená, vyzařuje z ní emoce, je akční a zobrazuje jedinečný moment z chování zvířat v divoké přírodě,“ říká předseda poroty Petr Slavík.

„Fotografie vznikla neplánovaně uprostřed velmi teplého a suchého léta ve Velké Fatře. Ve skládacím fotostanu jsem čekal téměř do tmy. Ve chvíli, kdy jsem začal balit, se mezi mohutnými stromy pomalu blížil asi 150kilový medvěd. Expozice ukazovala sice hraniční použitelné hodnoty, ale byl jsem připravený na pár dokumentačních snímků, kdyby náhodou přišel blízko. Ale na to, co se odehrálo před objektivem, se připravit nedalo. Z opačné strany, než přicházel medvěd, se začaly ozývat známé zvuky medvědí rodinky. Medvíďata pobíhala, sem tam zakvičela, jak se spolu prala, do toho občas zabručela výchovně medvědice. Medvědice se najednou postavila na zadní a začala se dívat okolo sebe – asi hlídala, kde se pohybují mláďata, a najednou se rozběhla proti překvapenému samci. Střetli se v divokém a zuřivém souboji, který trval jen několik desítek sekund. Zhruba po půlminutě skončil a medvědice se vrátila k mladým. V této chvíli jsem se začal třást z toho, co se právě odehrálo před mýma očima,“ popisuje vznik fotografie roku její autor.

Miroslav Ondruš měl už od útlého věku k přírodě velmi blízko a trávil v ní většinu svého volného času, což mu vydrželo celý život. Vystudoval lesnickou fakultu ve Zvolenu a v lesnictví pracuje doteď. Fotografování je jeho velkým koníčkem; ačkoliv absolvoval několik fotografických workshopů, považuje se za samouka. V dětství používal fotoaparát Zenit a snažil se dokumentovat krásy přírody. Vždy ho fascinoval život divoké zvěře, zejména velkých šelem. Práce ho přivedla do Liptova, kde se začal focení šelem věnovat. Každé setkání s medvědem, vlkem nebo s rysem je pro něj neopakovatelným zážitkem. V současné době pracuje jako vedoucí lesní správy a nachází se v lese denně, svůj fotoaparát nosí pořád u sebe. Nyní už se nevěnuje pouze focení zvěře, ale i focení přírody od detailů květů až po krajinu.

Celý duben probíhalo tradiční hlasování o nejlepší fotku ze soutěže podle čtenářů magazínu Lidé a Země, tu letos získal Ondřej Prosický za svůj snímek Na stráži.

K výstavě je připravený doprovodný program, který se bude konat v galerii Czech Photo Centre. Ve středu 17. května bude mít přednášku ředitel Správy Národního parku Šumava Pavel Hubený o šumavských lesích. Další středu 24. května povypráví wildlife fotograf Vít Lukáš o nepovedeném výletu na Madagaskar aneb jak se z nejlevnější expedice stal nejdražší zájezd. Dále bude 14. června přednáška ředitele pražské zoo, Miroslava Bobka, která se bude věnovat Návratu divokých koní. Tradičně výstavu doprovodí komentované prohlídky, které povede manažer soutěže a fotograf Michal Krause a to: 23. května, 6. června a 3. září vždy od 17:00.
Kompletní program bude zveřejněn na webu www.czechphoto.org.

   

Výsledky soutěže Czech Nature Photo 2023:
 
SAVCI:

1. místo - Miroslav Ondruš / Když medvědice brání mladé

2. místo - Jaromír Daněk / Pižmoň severní - měření sil

3. místo - Matěj Šmucr / To je můj oběd

PTÁCI:

1. místo: Tomáš Grim / „Proč buřňák?!“

2. místo: Pavel Vítek / Kachny v ledových kruzích

3. místo: Ondřej Prosický / Na stráži

PLAZI, OBOJŽIVELNÍCI A PODVODNÍ ŽIVOT:

1. místo: Vít Lukáš / Zoufalá samice

2. místo: Petr Bambousek / Leguáni mořští

3. místo: Rostislav Štefánek / Vegetariáni

BEZOBRATLÍ:

1. místo: Vít Lukáš / Šnek v dešti

2. místo: Vít Lukáš / Koloběh života

3. místo: Radim Hlaváč / Vzhůru na měsíc

ROSTLINY A HOUBY:

1. místo: Václav Sojka / Hasivka orličí

2. místo: Petr Bambousek / Větrná noc

3. místo: Svitlana Mehela / Penízovka sametonohá

KRAJINA:

1. místo: Jiří Soural / Matterhorn

2. místo: Daniel Franc / Ledová galaxie

3. místo: Václav Sojka / Krajina spáleného lesa

ZVÍŘATA V LIDSKÉ PÉČI:

1. místo: Michal Turek, Seznam Zprávy / Výchova ptactva v záchranné stanici Jinonice

2. místo: Vít Lukáš / Strašilka

3. místo: Jan Molinský / Odpočinek

CENA ZA NEJLEPŠÍ FOTOGRAFII ČESKÉ PŘÍRODY:

1. místo: Vít Lukáš / Obrácená role

2. místo: Jan Pokluda / Král doubravy

3. místo: Patricie Robenková / Pán lesa

SÉRIE:

1. místo: Radek Karko / Zpět na svobodu!

2. místo: Tomáš Grim / Život opeřených měšťáků

3. místo: Vojtěch Herout / Prastarci

PŘÍRODA V PRAZE:

1. místo: Jaromír Daněk / Bažant obecný a jeřáby

2. místo: Jiří Hřebíček / Pod mostem

3. místo: Tomáš Grim / Emoce

ZVÍŘATA VE SVÉM PROSTŘEDÍ:

1. místo: Tomáš Grim / Dynamický svět měšťáků

2. místo: Pavel Fiala / Mt. Cook a kea v symbióze

3. místo: Ondřej Prosický / Pohoda v závětří

   
CZECH PHOTO JUNIOR 2023:
Kategorie mladší žáci:

1. místo: Jakub Jelínek – Souboj

2. místo: Anežka Veselá – Srsti z Afriky

3. místo: Tereza Hospodářová – Muchomůrka

Kategorie starší žáci:

1. místo: Matyáš Mutina – Lampion

2. místo: Michal Bogár – Včelka

3. místo: Šimon Martínek – Medúza

Kategorie studenti středních škol:

1. místo: Eliška Panáčková – Modrý záblesk

2. místo: Kristýna Velnerová – Lední medvěd

3. místo: Vojtěch Gregor – Námluvy

     

Výstava bude otevřena 11. května a potrvá do 3. září. Otevírací doba: úterý až pátek vždy od 11.00 do 18.00 hodin a o víkendu od 10.00 do 18.00 hodin. Základní vstupné činí 100 a snížené 50 korun. Galerie Czech Photo Centre se nachází 100 metrů od stanice metra Nové Butovice na adrese Seydlerova 2835/4, Praha 5.

Soutěž a výstavu CZECH NATURE PHOTO 2023 pořádá Czech Photo Centre

Akce se koná pod záštitou ministerstva životního prostředí

Projekt je realizován s finanční podporou hlavního města Prahy a pod záštitou hlavního města Prahy

A pod záštitou městské části Praha 13

Generální partner: Trigema

Partneři: Cewe, Ptáček, Laufen, Soliter, Siko, Fomei, Canon, Samsung, Berlitz, Pictoart, Newton Media, Econtest, Zoo Praha, KRNAP, NP ŠUMAVA, Botanická zahrada hlavního města Prahy, Lesy hl. m. Prahy, f-stop

Mediální partneři: Rádio DAB Praha, National Geographic, Prima ZOOM, Lidé a Země

Kontakty a další informace: www.czechphoto.org

Public relations: Anna Vacková, +420 777 093 690, vackova@czechphoto.org

Tisková zpráva ke stažení ve formátu .PDF

Přehled umístění s fotografiemi ke stažení ve formátu .PDF

string(1) "1"