Fotografie roku World Press Photo 2023

28/04/2023

Evgenyi Maloletka, ukrajinský fotograf pracující pro agenturu Associated Press a porotce 28. ročníku Czech Press Photo, získal metu nejvyšší. Maloletkova fotografie „Nálet na porodnici v Mariupolu“ se stala Fotografií roku World Press Photo 2023.

Fotografie z mariupolské porodnice vznikla hned v počátku války na Ukrajině a velmi brzy stala se ikonickou. Zobrazuje hrůznost ruského útoku na civilní obyvatele v nejcitlivějším místě. Podle poroty Maloletka v jediném obraze dokonale zachytil lidské utrpení způsobené ruskou invazí na Ukrajinu.

Podle předsedy poroty Brenta Lewise bylo rozhodnutí poroty o vítězství Jevgenyie Maloletky jednomyslné. "Snímek umírající těhotné ženy dokonale vystihuje průběh války, stejně jako záměry Ruska. Jak uvedl jeden z kolegů porotců, je to, jako kdyby se snažili zabít budoucnost Ukrajiny."

Foto: Evgeniy Maloletka

 

Evgenyi Maloletka pracuje v týmu se svým kolegou z AP Mstyslavem Chernovem. Oba dokumentaristé zůstali do poslední chvíle v obléhaném Mariupolu. Jejich příběh oblétl doslova celý svět. Chernov s Maloletkou z města, které před válkou mělo téměř půl milionu obyvatel, informovali o světě bez elektřiny, telefonického signálu, vody či dodávek jídla. Novináři mohli komunikovat pouze přes satelitní telefon. Díky jejich práci se veřejnost dozvěděla také o ruském útoku na mariupolskou porodnici, který se stal symbolem brutality této války.

Jejich silné obrazové svědectví, které se objevovalo v médiích po celém světě, se značně nelíbilo ruské garnituře. Ukazovalo totiž naprostý opak jejich propagandy. Kvůli tomu se novináři ocitli na seznamu nežádoucích osob ruské armády. V kritických chvílích se v převlecích za lékaře ukrývali v mariupolské nemocnici, odkud je pak evakuovali ukrajinští vojáci.

V Czech Photo jsme práci obou fotografů sledovali, znali jsme jejich příběh a velmi jsme stáli o to, aby se stali porotci soutěže Czech Press Photo 2022. Oslovili jsme oba dokumentaristy, z jejich „ano“ jsme měli velkou radost! Zároveň jsme museli porazit mnoho administrativních překážek, aby mohli do České republiky přicestovat. Nakonec vše dobře dopadlo a Evgeniy Maloletka i Mstyslav Chernov přijeli a zasedli v mezinárodní porotě 28. ročníku soutěže Czech Press Photo.

Zároveň jsme pokračovali v tradici, kdy v době zasedání poroty Czech Press Photo někteří porotci vystavují. Oba autoři nám dopředu poslali své snímky pro výstavu Chernov/Maloletka: „Obležení Mariupolu – poslední novináři v okupovaném městě“, která byla k vidění v galerii Czech Photo Centre 16.10.2022 – 4.12.2022. Část této výstavy můžete nyní vidět v expozici Czech Press Photo 2023 v Národním muzeu. Samozřejmě včetně Maloletkova vítězného snímku.

 

Video: Oleg Homola

 
Evgeniy Maloletka

Evgeniy je ukrajinský volný fotožurnalista, žijící v Kyjevě. Maloletka zahájil svou kariéru v roce 2009 jako fotograf pro místní tiskové agentury UNIAN a PHL. Maloletka byl od začátku zainteresovám do zpravodajství o ukrajinské revoluci. Před tím pokrýval konflikty na Krymu a východní Ukrajině pro různá mezinárodní média. Kromě toho pracuje také na svých osobních projektech: huculský projekt o etnických Huculech - komunita na západní Ukrajině, jejich tradice a každodenní život a Donbass - o probíhajícím konfliktu na východě Ukrajiny, který přinesl smutek rodinám zabitých civilistů a vojáků, zničil ekonomiku a vyvolal zmatek v celé zemi. Jeho práce byly publikovány v mnoha významných médiích: TIME, The New York Times, The Washington Post, Der Spiegel, Newsweek, The Independent, El Pais, The Guardian, The Telegraph a další. Většinu času strávil na východní Ukrajině prací pro The Associated Press a také přispíval video obsahem. jeho záběry byly vysílány na BBC, Euronews, NBC a dalších mezinárodních televizních stanicích.

string(1) "1"