Foto měsíce března 2023 – Milan Jaroš (Respekt) – Pohřby ukrajinských vojáků

Fotografie měsíce

a další příběhy fotografií najdete na našem blogu:

PŘEJÍT NA BLOG

Foto Měsíce
26/04/2023

Kolekce fotografií, které v březnu 2023 poslali reportážní fotografové do soutěže Foto měsíce Czech Press Photo, byly svými tématy jedny z nejpestřejších. Inaugurace prezidenta Petra Pavla, prezidentovy první cesty do zahraničí i po regionech v Česku, protivládní demonstrace na pražském Václavském náměstí, včetně „dobývání“ Národního muzea. V těsném hlasování nakonec nejvíce bodů získala série z pokračující války na Ukrajině. Soubor s názvem Pohřby ukrajinských vojáků vyfotografoval ve Lvově Milan Jaroš z Respektu. Sám ke svým fotografiím říká:

 

Úvodní foto: Milan Jaroš / Respekt

„Pohřby vojáků se ve lvovském kostele svatého Petra a Pavla odehrávají několikrát týdně. Smuteční procesí se pak vydává na cestu městem po ulici Pekarská až k Lyčakivskému hřbitovu. Zde jsou na otevřeném prostranství vedle historického hřbitova pochováváni padlí bojovníci. U jednotlivých hrobů plápolají ukrajinské vlajky, na náhrobcích jsou portréty vojáků a opodál malé lavičky pro pozůstalé.
Ženy, které sem chodí, si někdy zapálí dvě cigarety. Jednu pro sebe, druhou pro svého syna, manžela, bratra. Sedí tu a celé hodiny si s nimi povídají.“

 

Milan Jaros

Milan Jaroš

Milan Jaroš (nar. 1979 v Praze) vystudoval katedru fotografie na FAMU. Od roku 2008 pracuje v časopisu Respekt jako stálý fotograf. Spolupracoval také s mnohými zahraničními novinami a časopisy jako Wire, New York Times, The Wall Street Journal, Chicago Tribune. Za své fotografie získal řadu ocenění v soutěžích Czech Press Photo, Frame, Unicef Photo Award. V roce 2012 vyhrál na Czech Press Photo fotografii roku za snímek Rozloučení s Václavem Havlem.



Celou sérii si můžete prohlédnout zde:

string(1) "1"