Příběh fotografie – Michael Tomeš – Martina Viktorie

Fotografie měsíce

a další příběhy fotografií najdete na našem blogu:

PŘEJÍT NA BLOG

Foto Měsíce
12/04/2023

Farářka Martina Viktorie Kopecká je známa svým přístupem k duchovnímu životu a je pro mnohé inspirativní osobností. Snaží se přiblížit náboženství lidem a pomoci jim nalézt smysl a hloubku v životě. Právě to vše se snažil zachytit fotograf Michael Tomeš, který ji portrétoval v jejím domovském kostele sv. Mikuláše na Staroměstském náměstí. Jak snímek vznikl, se dozvíte na následujících řádcích.


Foto: Michael Tomeš

 

„Venku už byla tma, když kostel svatého Mikuláše na Staroměstském náměstím opustili poslední návštěvníci. Farářce Martině Viktorii skončila služba, ale ve svém domovském kostele zůstala kvůli focení pro magazín Forbes. Od začátku jsem chtěl, aby ze snímků byla zřetelná nejen její víra, ale také lidskost, otevřenost a ženská krása. Po několika fotografiích v kostele jsem se rozhodl vytvořit její závěrečný snímek, jeden profilový portrét. Postavil jsem ji kousek od oltáře, na místo, kam přes den skrze vitráže proniká sluneční svit. Nahradil jsem ho jedním stálým světlem a Martinu požádal, aby se do něj podívala. Tak, jako by vzhlížela ke svému nebeskému otci. Učinila tak a spontánně přiložila ruku na svou hruď,“ popisuje vznik fotografie.

Michael Tomeš

Michael Tomeš se profesionálně věnuje fotografii od roku 2008. V minulosti se zabýval také reportážní fotografií, v současné době se specializuje hlavně na fotografii portrétní. Dlouhodobě spolupracuje kupříkladu s magazínem Forbes, deníkem E15, časopisem Euro a dalšími médii. V letech 2019 a 2021 získal ocenění Czech Press Photo v kategorii Portrét. Více o autorovi na michaeltomes.cz

   

string(1) "1"