Příběh fotografie – Petr Topič – 22.2.2022 22:22:22

Fotografie měsíce

a další příběhy fotografií najdete na našem blogu:

PŘEJÍT NA BLOG

Foto Měsíce
4/04/2023

Když se spojí magické datum s magickým časem, může z toho být docela slušná párty. Tu obrazově zachytil 22.2.2022 ve 22:22:22 fotograf Petr Topič z mediálního domu Mafra, který získal právě za tuto za sérii 2. místo v kategorii Každodenní život. Na mejdan se můžete přijít podívat do Národního muzea na výstavu Czech Press Photo. Jak série vznikla, se dozvíte v příběhu fotografie.

Foto: Petr Topič / Mafra a.s.

 

„Bylo to takové spontánní rozloučení s kovidem. Česko se postupně začalo otřepávat z omezení, kterými bylo dva roky sevřeno. Pravda je, že lidé už měli všeho dost a začali postupně kovidová pravidla vypouštět už před tím. Sraz v pomyslné datum a čas v tramvaji číslo 22 svolal na Facebooku student Mikoláš Vojtěch už v říjnu 2021. Účast přislíbily zhruba tři tisíce lidí, zajímalo se o ni dalších 25 tisíc. Vojtěch říká: myslel jsem si, že se projedu poloprázdnou tramvají, jak to mám rád, ale nějací lidé na internetu mi to zkazili… Masivní účast na happeningu zaskočila nejen jeho, ale i dopravní podnik i mnohé zájemce o účast. Spousta z těch, kteří doufali, že se připojí na některém z vytížených dopravních uzlů – se do totálně přecpaných tramvají vůbec nedostala.

Já měl štěstí, nastupoval jsem preventivně už ve Vršovicích s dostatečným předstihem. Říkal jsem si, že by mi to mohlo vzhledem k jízdnímu řádu vyjít a udělám nějakou pěknou fotku třeba s pozadím Pražského hradu, když budeme míjet Národní divadlo. No skončil jsem na Karlově náměstí, kde souprava kvůli náporu juchajících cestujících zkolabovala. Než dispečink vše vyřešil a poslal ji do depa, rozjel se v ní a přilehlé zastávce bezstarostný mejdan a oslava života. Za dva dny na to napadlo Rusko Ukrajinu…,“ popisuje vznik série Petr Topič.

 

Petr Topič

Narodil se v roce 1977 ve Šternberku. Vystudoval Slezskou univerzitu v Opavě a Masarykovu univerzitu v Brně. V minulosti prošel redakcemi MF DNES a iDNES.cz na pozici editora. V současnosti se naplno věnuje práci fotoreportéra. Zaměřuje se zejména na autorskou reportáž, ve které se snaží propojit obrazovou a textovou složku. Je držitelem několika ocenění Czech Press Photo včetně titulu Fotografie roku (2021).

string(1) "1"